zondag 31 januari 2010

Rustige duurtraining, 113.8 km, 4 uur 2min, 28.2 km/u

Vanmorgen om 8:45 opgestaan rolluiken omhoog beneden en ik stond oog in oog met een prachtig mooi winterzonnetje. Nog even de buienradar bekeken en ook dat zag er veelbelovend uit. Uiteindelijk om 10:18 vertrokken op de racefiets een uur later dan gepland. Planning was 5 uur fietsen dus dat dit werd bijgesteld naar 4 uur. Eerst via philippine naar ijzendijke gereden daarna naar Terneuzen. Via brug van Sluiskil de polder weer ingedoken. Bij de braakman na 60 km op de teller kreeg ik een flinke hagelbui voor mijn kiezen en de lucht zag er niet best uit met een enorme pak donkergrijze bewolking. Ik dacht dat het nu wel gedaan was met de duurtraining maar na de hagelblui klaarde het gelukkig vrij snel weer op. Voor de zekerheid wel terug naar het vaste rondje in de polder gereden vlak bij huis en daar nog wat rondjes gereden. Stond wel een stevig windje vandaag zeker tijdens de rondjes in de polder. Hele rit rustig gereden en het ging echt erg makkelijk vandaag. Laatste 3 kwartier midden D2 gereden maar ook dit koste niet veel moeite. Erg lekker gefietst vandaag en na 4 uur en 2 minuten stonden er toch mooi 113.8 kilometer op de teller.

Compact record rijdt prima, oakley jawbone is echt een geweldige bril (zeer goede lenzen) en hij zit perfect al oogt deze bril ook weer best groot op mijn koppie. Alligator i link kabels schakelen en remmen als een zonnetje. Alleen de zilveren kabels (meer chroom eigenlijk) irriteren me behoorlijk. Ga morgen gelijk bellen naar mijn fm om een zwart setje i links te bestellen dit is echt helemaal niks met al dat geblink aan mijn stuur. Volgende week een herstelweek dus enkel zeer rustige trainingen, komt goed uit want ik zit in de nachtdienst.

zaterdag 30 januari 2010

Tacx klimtraining 7x3x2, 1 uur 8 min

Kwartiertje inrijden op souplesse daarna 7 blokken van 3 minuten aan 280 a 290 watt gereden aan 85 omwentelingen per minuut. Na de blokken 2 minuten herstel en weer 20 minuten uitfietsen op souplesse. Het was een mentaal gevecht vandaag. Bij het derde blokje wilde ik al een tandje lichter schakelen waarom weet ik eigenlijk niet want de benen waren prima vandaag en wattage lag zelfs iets lager als normaal. De laatste 4 blokken constant gedacht om een tandje terug te gaan omdat het gevoelsmatig niet soepel ging. Deze blokken gaan nooit soepel je moet er gewoon doorheen. Mentaal gezien was ik vandaag dus op de één of andere manier niet sterk of minder sterk als anders, normaal gesproken is dit juist mijn sterkste kant. Opgeven dat ken ik niet en ook vandaag ben ik gelukkig door gegaan tot het einde zonder te verslappen dus de blokken mooi vlak uitgereden. De laatste 10 seconden van het laatste blok even flink gevloekt en doorgetrokken tot over de 400 Watt. 1-0 voor mij in de eerste mentale strijd van het jaar. Herstel na de blokken was prima en de benen voelde zoals ik al zei uitstekend aan. Morgen lekker buiten trainen het weer bepaalt op welke fiets ik dit ga doen. Laten we hopen dat de sneeuw uitblijft morgen want ik heb erg veel zin om de lange duurtraining op de racefiets te gaan rijden. Vandaag nog langs geweest bij mijn vader en moeder om de trek madone 4.7 WSD te gaan bekijken. Erg mooi fietsje moet ik zeggen, vooral het frame ziet er zeer goed uit. Veel fietsplezier ma op je nieuwe Trek.

vrijdag 29 januari 2010

Tacx souplesse, 46 min, 116 rpm

Vandaag weer eens zonder ventilator op de tacx dus lekker kunnen zweten. Met de ventilator aan geen druppel zweet meer te bekennen dus werkt goed zo`n ding. Cervélo dus weer op de tacx gezet (nu met compact) voor een korte souplesse training. Schakelen met de nieuwe alligator i link kabels is echt een merkbaar verschil. Schakelt nog directer dan voorheen en je hebt ook meer gevoel in het schakelen. Maakt dus wel degelijk uit een setje i links tov de campa kabels. Op zich toch jammer dat ze zilver zijn heeft een iets te hoog bling bling gehalte en ik hou absoluut van mooie dingen maar niet van bling bling. Ik vrees dus dat ik de buitenkabels bij een volgende beurt laat vervangen door de zwarte uitvoering. Was best een lastig klusje met mijn FSA K wing stuur om de kabels er fatsoenlijk in te krijgen volgens mijn fm, toch mag hij het de volgende keer nog eens proberen. Is overigens perfect gedaan echt een vakman die Gert-Jan. Cervélo is ook weer wat lichter geworden 6.870 gram met alles erop en eraan.

Wattage wat hoger als anders tijdens de souplesse training van vandaag waardoor ik een groot gedeelte in D2 heb gereden aan zo`n 118 omwentelingen per minuut. Souplesse gaat al weer een stuk soepeler dan enkele weken geleden. Gemiddelde hartslag van 159 dus slechts een paar slagen hoger dan bovengrens D1. Morgen een klimtraining op de tacx 7 x 3 minuten. Zondag weer buiten trainen op de planning staat een ritje van 5 uurtjes. Heb er veel zin in kijken hoe de compact bevalt nu in combinatie met een 11-23 cassette voor in de polder. In de bergen ga ik met een 13-29 rijden in combinatie met de compact.

Mijn moeder heeft vandaag ook een racefiets gekocht (Trek Madone 4.7 WSD) dus ik krijg concurrentie in de bergen. Morgen ga ik de Trek eens bewonderen. Mijn vader kan het wel schudden nu op zijn Kuota (haha)

dinsdag 26 januari 2010

Tacx souplesse/kracht, 43 minuten

Combinatie souplesse en kracht gereden. Begonnen met 15 minuten aan een trapfrequentie van 120 rpm. Ondanks de hoge trapfrequentie de hartslag mooi laag kunnen houden. Daarna een blok kracht van 3 minuten aan 300 watt (100 rpm) 3 minuten herstel gevolgd door 6 blokken 1 op 1 (1 minuut kracht 1 minuut herstel) aan 85 rpm. Wattage rond 310 a 330 gehouden hartslag makkelijk in D2 kunnen houden maar toch mijn benen flink gevoeld vandaag. Laatste 10 minuten uitgereden op souplesse aan 115 rpm. Nu twee dagen rust. Morgen breng ik mijn racefiets naar Serpenti en donderdag haal ik hem weer op. Vrijdag staat er weer een training op het programma.

maandag 25 januari 2010

Tacx Alp d'Huez, 48 min 44 sec, 17.1 km/u

Vandaag een klimtraining afgewerkt op de tacx, geen blokken maar een real life video van de Alp d' Huez. Doel van deze training was ruim onder omslagpunt blijven en trapfrequentie boven de 90 rpm houden. Wattage zeer constant gehouden tussen de 260 en 270 watt, ook de hartslag bleef zeer constant en zat aan bovengrens D2/ondergrens D3. Gemiddelde hartslag 176 slagen per minuut dus 10 slagen onder omslagpunt. Benen waren zeker niet slecht maar goed kon je de benen ook weer niet noemen vandaag. Doel in ieder geval gehaald. Gemiddelde trapfrequentie 93 rpm, gemiddeld vermogen 263 Watt, eindtijd was niet belangrijk.

Elk jaar leer ik veel dingen bij betreft trainen, je kunt het allemaal heel ingewikkeld maken maar uiteindelijk zit het een stuk eenvoudiger in elkaar dan ik dacht. Ik wil een betere klimmer worden dat is duidelijk. Oefening baart kunst dat is mijn motto voor dit jaar. Ik ga dus veel meer specifiek trainen op klimmen dan andere jaren. Best lastig hier in de polder want hier is natuurlijk geen berg of heuvel te bekennen. Tegen de wind in kun je ook aardig trainen maar een berg beklimmen is net weer even iets anders. Duurtrainingen, intervallen en wat toertochten in de Limburgse heuvels zijn voldoende om een cyclo als een marmotte fatsoenlijk uit te rijden maar dat uitrijden heb ik al twee keer gedaan. Ik wil me nu dus echt meer focussen op het klimmen dus ga zoveel mogelijk de vlaamse ardennen opzoeken in het weekend. Eerst de basis in orde brengen met nog wat lange rustige duurtrainingen. Op het moment doe ik wel al klimtrainingen op de tacx in blokken of net als vandaag op de Alp. Lang met een zware weerstand rijden kun je gewoon erg goed trainen op een tacx. Door dit veel te doen hoop ik uiteindelijk nog een stap te maken wat het klimmen betreft om mijn doel te bereiken.

zondag 24 januari 2010

Duurtraining D1, 103.7 km, 3u56 min, 26.3 km/u

Op tijd opgestaan en eerst de buienradar bekeken. Oudenaarde 95% kans op regen hier ter plaatse 60 %. Keuze was dus snel gemaakt hoe jammer ik het ook vond. Om kwart voor elf vertrokken en voor de eerste keer terug op de racefiets. WAUW !!!! wat een super fiets is die Cervélo toch echt een genot om op te rijden. In het begin even een paar minuten onwennig na een periode mountainbiken maar al snel voelde alles weer vertrouwd. Een racefiets is echt enorm direct dat is een enorm verschil tov een mountainbike. Nagenoeg zelfde rondje (kust) als vorige week gereden. In het begin zeer lichte regen en in Watervliet begon het toch iets harder te regenen dus daar even gestopt om een regenjack aan te trekken. Na anderhalf uur fietsen was het weer droog. Erg rustig gereden en hartslag nagenoeg overal in D1 gehouden en af en toe de bovengrens van D1 net wat overschreden. Erg weinig wind vandaag dat komt hier niet al te veel voor dus dat was mooi meegenomen. Waterkoud was het vandaag met zo`n 3 a 4 graden maar totaal geen last van kou gehad. Ik fiets nu met wollen sokken over mijn raceschoenen en daarover mijn waterdichte overschoenen en totaal geen last meer van koude voeten. Uiteindelijk via Breskens en Terneuzen terug naar Sas van Gent gereden. Vorig weekend de benen flink leeggereden op de MTB tijdens de rustige duurtraining samen met Wout nu met frisse beentjes thuis gekomen. Echt een wereld van verschil dus zo`n ritje op de racefiets. Nog wel een lange weg te gaan maar ik sta ook nog maar aan het begin van de langere duurtrainingen. Erg lekker gefietst vandaag. Na thuiskomst gelijk de fiets schoongemaakt en daarna voldaan een douche gepakt. Was mijn laatste ritje met 53/39 crankstel volgende week woensdag gaat mijn fiets naar Serpenti. Komt nu een Record compact crankstel op 50/34, alle kabels worden ook vervangen door Alligator i links en nog wat ander onderhoud.

donderdag 21 januari 2010

Tacx specifieke kracht 5x2x2, 58 min

Op het programma stond een klimtraining met 7 blokken van 3 minuten maar ik heb deze training wegens tijdgebrek en absoluut geen "superman" gevoel vandaag niet uitgevoerd. Gekozen voor specifieke kracht 5 blokken van 2 minuten aan +/- 60 omwentelingen per minuut. Eerste blok van 360 watt steeg de hartslag in een recordtempo richting omslagpunt laatste seconden dus al een tandje terug geschakeld. Volgende blok 330 watt voelde net zo zwaar aan zelfs al even lichtjes in de rode cijfers al was het maar net 1 a 2 slagen boven omslagpunt. Volgende blokken liepen ook voor geen meter. Laatste 2 blokken zelfs genoodzaakt om terug te gaan naar 300 watt en ook dit ging met hangen en wurgen. Goed dat ik de training 7 x 3 niet heb uitgevoerd die blokken had ik nooit uitgefietst vandaag. Kortom snel vergeten deze training. Slecht gevoel, totaal geen power in de benen zelfs het uitfietsten liep voor geen meter. off day !! Vandaag nog in de middagdienst en morgen vrij om thuis te werken (schilderen) Planning was zondag naar Oudenaarde voor een duurtraining van drie en een half uur. Zeer waarschijnlijk wordt dit gewoon een rustige training hier in de polder, tenzij ik het superman gevoel weer terug krijg.

woensdag 20 januari 2010

Oakley Jawbone

Vandaag een Oakley Jawbone Polarised besteld in de UK, flink prijsverschil t.o.v. Nederland en zelfs geen verzendkosten. Nu maar afwachten wanneer de deurbel gaat, Surprise !! Best lang gezocht naar een andere bril wilde eigenlijk een Oakley Radar aanschaffen maar die is te groot voor mijn smalle koppie. Mijn huidige bril een Uvex Crow pro op zich een goede bril maar was toch te groot voor mij (te hoog en te breed) waardoor mijn helm tegen de bovenkant aankwam en de bril veel druk gaf op mijn neus. Neusstukje is ook vrij kwetsbaar vooral als je steeds je lenzen moeten wisselen. Bij de Jawbone hebben ze daar echt een geweldig systeem voor verzonnen genaamd Switchlock. Lenzen wisselen stelt op deze manier niets meer voor en gaat supersnel. Oakley kost wat maar dan heb je ook wat alhoewel eerst nog maar even afwachten.

dinsdag 19 januari 2010

Souplesse D1, 56 min, 117 rpm

Souplesse training afgwerkt van net geen uur. Toch nog lichtjes stuiteren op het zadel dus souplesse is nog niet optimaal. Tegen het einde ging het wel al een heel stuk soepeler aan 120 omwentelingen. Ook goed om je broeken (zeem) te testen op de statische opstelling van een tacx aan zo`n hoge trapfrequentie. Tot nu toe is mijn Descente broek met stip de winnaar, geen seintje pijn. Al de rest is een martelgang aan de billen. Morgen weer een rustdag enkel met de gewone fiets naar het werk.

zondag 17 januari 2010

Tacx klimtraining, 6x3x2, 1 uur 28 min

Vandaag een pittige blokken training !! 6 x 3 minuten aan 300 watt. Eerst een kwartiertje souplesse en daarna aan de blokken begonnen. Eerste blok slecht gevoel in de benen maar bij het tweede blok geen last meer van. Vanaf het vierde blok was het behoorlijk afzien vooral de laatste minuut van de blokken. Bij blok 5 en 6 even iets over omslagpunt maar de blokken netjes constant kunnen uittrappen. Trapfrequentie op 85 gehouden tijdens de blokken, daarna rustig drie kwartier uitgefietst op 160 watt aan 100 omwentelingen. Herstel na de blokken was opvallend goed steeds netjes terug naar D1. Herstel van 2 minuten vliegt altijd voorbij terwijl er aan de krachtblokken van 3 minuten geen eind lijkt te komen. Erg tevreden over deze training dit had ik vorig jaar nooit voor elkaar gekregen. Volgende week 7 x 3 minuten pffffffff.

zaterdag 16 januari 2010

Duurtraining MTB, 102.3 km, 4 uur 36 min

Het leven van een wielertoerist gaat niet altijd over rozen (haha) om iets over 10 vertrokken samen met Wout voor een lange rustige duurtraining op de mountainbike. Het begon goed wat het weer betreft het was droog en de wegen lagen er verassend goed bij zelfs in de polders. Besloten om een rondje kust te rijden en dan krijg je altijd te maken met wind. De eerste kilometers door Belgie Assenede, Bassevelde, Kaprijke, Watervliet en uiteindelijk naar Sluis gereden. Het ging lekker tempo lag lekker laag en hartslag was goed onder controle te houden. In Sluis een cola gedronken bij een benzinestation en weer verder. Via Sluis, Groede richting Breskens gereden en daar begon het al een klein beetje te druppelen. Breskens niet meer aangedaan maar rechtsaf richting Schoondijke. Lange weg en de wind zat natuurlijk niet ons voordeel. Voorbij Schoondijke weer de polder ingedoken want het eindeloze fietspad langs de autoweg werkt nu niet echt motiverend met die wind. In D1 blijven fietsen was haast onmogelijk en op de mountainbike ligt de snelheid al een heel stuk lager dan op de racefiets. Het ging harder regenen dat kan er ook nog wel bij. Koud haden we het nog niet gehad alleen even aan de handen na de korte stop in Sluis. Zelf kreeg ik last van koude benen omdat mijn broek zeiknat was. De planning was 4 uur rijden vandaag maar het einde was nog lang niet in zicht en de 4 uur zaten er al op. Ik zei tegen Wout vanaf nu is elke minuut een bonusminuut en dat hebben we wel geweten ook. Ging niet meer zo soepel namelijk laatste halfuur was gewoon lastig. Mijn benen werden zowat afgesneden door de kou en voor ons lag een lange weg waar geen einde aan leek te komen. Tergend langzaam schoof het asfalt onder ons door, de omstandigheden maakte het gewoon lastig daar is niets aan te doen. Hartslag zat intussen al lang in D2 anders waren we nu nog niet thuis geweest. Als toetje de vrijstraat met wind op kop en dan zat het erop. Over het algemeen erg lekker gereden alleen de bonusminuten waren er misschien wel te veel aan in die regen. Beiden toch trots op deze rit van maar liefst 4 uur en 36 minuten op de mountainbike (bikkels) gemiddelde snelheid durf ik bijna niet te vermelden 22.2 km/u en toch de benen leeg gereden. 3177 calorieen verbrand dus na thuiskomst uiteraard eerst gegeten en daarna gerelaxed in de whirlpool. Het leven van een wielertoerist is zo slecht nog niet.

vrijdag 15 januari 2010

Tacx souplesse, 46 minuten, 112 rpm

Voor de eerste keer terug op de fiets na een weekje ziek zijn. Uiteraard rustig gefietst maar wel aan een hoge cadans. Ging veel beter als verwacht nergens last van, hartslag misschien nog iets hoger als normaal gesproken maar dat is op zich niet vreemd. Ochtendpols is bijna terug op een normaal niveau (52) normaal rond de 48. Goed gevoel na deze training het luie gevoel is gelijk uit mijn lichaam verdwenen. Gemiddelde hf 149, gem cadans 112 rpm, gem wattage 193.

Morgen voor de eerste keer weer een rustige wat langere duurtraining op de mountainbike samen met Wout. Lekker terug in de buitenlucht wel kans dat het een regenritje gaat worden laten we hopen dat het mee valt met het weer.

woensdag 13 januari 2010

Fietsen en Fysica

Afgelopen dagen ziek maar het gaat gelukkig de goede kant op. Ik hoop morgen weer aan de slag te gaan op het werk want niets doen dat is niet voor mij weggelegd.

Ingewikkelde formules zijn normaal gesproken ook niet aan mij besteed maar ik kwam toch interessant leesvoer tegen op internet omdat ik zocht naar de mogelijkheden om op vermogen te gaan trainen. Zo las ik tot mijn verbazing dat kleine lichte mannetjes eerder nadeel dan voordeel hebben als het bergop gaat. Een kleine lichte renner van bv 60 kg met een gelijkwaardige fiets (qua gewicht) moet meer specifiek vermogen leveren per kilo dan een renner van bv 80 kilo. Beide renners moeten uiteraard wel in topconditie zijn en BMI en vetgehalte zijn ook nagenoeg gelijk. Als voorbeeld wordt de prachtige strijd op de Mount Ventoux aangehaald tussen Pantani en Armstrong. De fietsen waren gelijkwaardig wat het gewicht betreft. Armstrong had een massa van 72 kilo en een specifiek vermogen van 6.7 watt per kilo terwijl Pantani met een massa van 54 kg een specifiek vermogen leverde van 6.84 watt per kilo. Pantani was dus eigenlijk 2% sterker maar toch bereikten ze samen de top. Koervervalsing volgens de geleerden de verhouding van de massa van de renner tot de totale massa (renner + fiets) zou voor iedereen dezelfde waarde moeten hebben in competitie verband uiteraard. Als een renner 55 kilo weegt en de fiets 6.8 kilo dan zou een renner van 70 kilo op een fiets van 8.6 kilo moeten rijden om er een gelijkwaardige strijd van te maken. Nooit geweten dus toch weer wat wijzer geworden. Voor ons als wielertoeristen allemaal niet zo van belang natuurlijk omdat er gewoon veel meer niveau verschil is dan bij de profs maar wellicht voor de toppers onder de wielertoeristen wel degelijk van belang. UCI regels zijn er niet voor wielertoeristen dus geen beperkingen wat het gewicht betreft van de fiets. Minimum gewicht volgens de UCI is 6.8 kilo, een fiets van 6 kilo of zelfs lichter is toch weer een voordeel als het er echt op aan komt. De beste klimmer is diegene met het grootste vermogen per kilogram, en die moet kunnen winnen zelfs indien hij een lichtgewicht is! Verder nog heel erg veel interessante info op de website van fietsica.be

Maar goed mijn zoektocht naar het trainen op vermogen leverde verder weinig nieuws op. SRM is gewoon onbetaalbaar, Powertap is ook nog behoorlijk duur en dan zit je weer met een ander achterwiel. Kwam wel de Ibike pro tegen deze meet de krachten niet zoals de andere systemen maar komt aan de weerstand op basis van een berekening aan de hand van luchtweerstand, rolweerstand en de zwaartekracht. Uit diverse test is gebleken dat de waardes nagenoeg gelijk zijn aan de wattages bij een powertap. Mooi apparaat erg veel functies en dus alles in één en al een stuk goedkoper dan een powertap systeem voorlopig alleen online via Amerika te verkrijgen. Dit jaar komt er ook een systeem op de markt waar de kracht gemeten wordt via de pedalen. Ziet er goed uit maar al bij al ook een duur systeem. Snap niet dat dergelijke systemen niet wat goedkoper op de markt gezet worden,volgens mij echt een gat in de markt. Ik denk wel dat er steeds meer aanbieders komen van vermogenmeters dus wellicht binnen enkele jaren is het wel een betaalbaar product. Voorlopig nog maar met de polar blijven rijden vrees ik, de ibike pro houdt me nog wel bezig dus daar ga ik nog het één en ander over uitzoeken.

Oja waarom trainen op vermogen??
Op vermogen kun je veel specifieker trainen dan op hartslag vooral intervallen is dan veel effectiever. De hartslag reageert altijd een stuk later als je aan een interval begint waardoor je in het begin van een interval dus te intensief gaat rijden omdat je de hartslag in een bepaalde zone wilt krijgen. Voor veel mensen wellicht allemaal overdreven maar zelf ben ik wel te vinden voor de moderne vormen van trainen, zelfs als wielertoerist. Lance Armstrong is altijd erg vooruitstrevend als het om trainen gaat. Zag nu dat hij een pil inslikte die zijn lichaamstemperatuur weergaf tijdens de training. Ze experimenteren nu met verschillende manieren om zijn lichaam te koelen en dat heeft een behoorlijke invloed op de prestatie. Zelf heb ik dit ook ondervonden door het gebruik van een ventilator bij het tacxen. Hartslag daalt hierdoor inderdaad behoorlijk en je verliest veel minder vocht.

woensdag 6 januari 2010

Tacx 2 uurtjes herstelzone (130 bpm)

2 uurtjes in herstelzone gereden op de tacx en intussen gekeken naar een deel van de docu over Lance Armstrong en nog wat andere wielerbeelden oa Dekker en Boogerd verslaan Armstrong tijdens Goldrace. Leuk om weer eens terug te zien. In het begin en iets over de helft van de training een kort trapje gereden 200, 250 en 300 watt voor de rest alles ruim in herstelzone. 72.4 virtuele kilometers, gem hf 130, gem watt 179, gem cadans 93.

Na training ff op de weegschaal die tot mijn verbazing op 63.8 kilo bleef hangen. Nu al onder de 64 en het is nog hartje winter. Verder niets bijzonders voor gedaan dus dat is mooi meegenomen. Een paar kilo gaat er nog wel af tegen de zomer maar wel oppassen dat ik niet te licht wordt en moet inleveren op kracht. In 2008 heb ik even 60 en zelfs iets onder de 60 kilo gewogen en toen voelde ik me zo slap als een vaatdoekje. Terug gegaan naar 62 en toen voelde ik me weer prima. Morgen in ieder geval een welverdiende rustdag.

dinsdag 5 januari 2010

Tacx klimtraining 5x3x2, 58 min

Gaat gelukkig weer al wat beter met mijn been ik kan in ieder geval weer normaal lopen ipv strompelen al doet elke stap nog flink pijn. Mijn spieren hebben een flinke opdonder gehad. Knap dat de profrenners er de volgende dag gewoon weer staan na een zware valpartij zeker als ze dan ook nog eens een zware bergrit rijden.

Fietsen gaat me beter af dan lopen dat is vandaag wel gebleken, op de fiets veel minder last gehad dan ik had gedacht. Klimtraining afgewerkt en begonnen met 15 minuten op souplesse. Daarna 5 blokken van 3 minuten aan 300 watt en tussen de blokken 2 minuten herstel. Trapfrequentie rond de 85 gehouden vandaar dus een klimtraining ipv specifieke kracht aan 60 rpm. Eerste drie blokken prima zeker wat de hartslag betreft, vierde blok al iets dichter tegen omslagpunt en de laatste minuut van het vijfde blok lag precies op omslagpunt. Laatste blok voelde daardoor flink zwaar aan dus ook een mentale training (nie plooien) zeggen we hier in zeeuws-vlaanderen. Zeer tevreden over het resultaat en alleen tijdens de laatste 20 minuten uitfietsen op souplesse mijn been/heup wat gevoeld. Volgende week gaat er weer een schepje bovenop namelijk 6 blokken van 3 minuten. De rest van de week staat voornamelijk in het teken van rustige duurtrainingen. Morgen 2 uur op de tacx zaterdag en/of zondag hoop ik buiten te kunnen rijden. Zondag staat er in ieder geval een rit van 4 uur op de planning als het weer het toelaat.

zondag 3 januari 2010

MTB Huijbergen + MTB D1 60 km

Wat een dag !!! Na wat heen en weer sms-en toch besloten om naar Huijbergen te gaan en om iets over acht vertrokken samen met Wout (de bikepisser) Autoritje ging vrij vlot en niet zo dramatisch als enige tijd geleden naar Ossendrecht. Na aankomst gelukkig niet afgelast dus fietsen van de auto en inschrijven dachten we. Toen ik weg wilde fietsen merkte ik dat ik totaal geen aandrijving had, body trapte door en ketting en alles lag er toch echt goed op. Cassette los misschien, lijkt er niet op in ieder geval. Achterwiel meegenomen naar binnen bij de inschrijving en de beste man die me geholpen heeft wist me gelijk te vertellen wat er aan de hand was. Cassette bevroren althans de pinnetjes van de body zaten vast en dan trapt ie door. Kopje heet water erover en het euvel was verholpen. Rond 9:45 eindelijk van start gegaan maar de lol was van korte duur. Na amper 5 kilometer fietsen hetzelfde probleem deze keer geholpen door een paar kinderen bij een woning die al klaar stonden met kannen heet water. Ik was niet de enige met dit probleem volgens de behulpzame kids. Na een flinke kan heet water kon ik weer even verder maar uiteraard bevriest dit water uiteindelijk ook gewoon weer. grrrrr wat een ellende wat een rotzooi zeg.

Toch mijn eigen fout gisteren namelijk de mtb schoongemaakt en dus ook afgespoten (ook afgedroogd) maar water blijft toch overal in zitten na het afspuiten. Fiets stond op dak van de auto dus hierdoor was alles bevroren. We konden weer even verder maar in het bos al snel weer problemen met doortrappen. Daar stonden we dan midden in de bossen en deze keer niemand in de buurt met heet water. Dan maar verder lopen en af en toe als ie weer pakt spring ik weer op de fiets. Ik zeg tegen Wout dat ik er helemaal klaar mee ben met dat mountainbiken wat een kutsport zeg (haha) met weemoed denk ik terug aan mijn ritjes op mijn Cervélo racer. Na een stuk lopen in het bos komen we bij de splitsing van de 25 en de 45 km. Nog een tijdje staan wachten en blijven proberen maar hij bleef doortrappen. Er stonden daar ook nog wat andere bikers te wachten op een maatje met materiaalpech. Wie moet er pissen? niemand? dan mag je over mijn bike pissen op mijn cassette wellicht helpt dit. Wout zag dit wel zitten om eens flink over mijn bike te pissen (sorry voor het taalgebruik) komt door de frustratie. Het pis moment natuurlijk vastgelegd op de foto en de andere bikers moesten er natuurlijk hartelijk om lachen. Helaas was Wout zijn pis nog niet eens lauw dus helpen deed het niet. Na even wachten kon ik toch weer even een stuk fietsen dus snel de 25 km route gepakt en weer verder. Af en toe kon ik weer even trappen voor de rest heeft Wout me wat geduwd en nog wat gelopen. Op een stuk dat ik wel kon fietsen waarschuwde ik Wout nog voor een boomstronk half op het pad en voor ik het wist ging ik zelf flink onderuit. Ik fietse niet hard maar viel wel erg hard met mijn rechterbovenbeen op die boomstronk. gvd......... kan er ook nog wel bij opstaan ging ook bijna niet omdat het daar echt superglad was en ik had geen mtb maar raceschoenen aan (lekker slim) het heuveltje naar beneden te voet nog een paar keer op mijn plaat en Wout die net wilde zeggen koop nou toch eens fatsoenlijke schoenen ging ook op zijn plaat en viel op zijn voorwiel (voorwiel krom) wat een pechdag zeg. Gelukkig was het einde van het bos in zicht en zagen we aan de plaatsnaambordjes dat we gewoon nog steeds in Huijbergen waren. Gelijk terug gereden naar de start en na een kopje erwtensoep en wat drinken terug naar huis gereden. 15.1 km gebiked en gelopen in 57 minuten. Parcour lag er op sommige punten wel gevaarlijk bij maar wat is het daar toch prachtig om te biken met al die singletracks.

Na thuiskomst nog wat gegeten en daarna terug op de MTB gesprongen voor een rustig ritje in de polder. Er stond naast de schaafwond intussen een flink ei op mijn rechterbovenbeen maar echt veel pijn deed het (nog) niet. Mijn vrouw verklaarde me ongeveer voor gek dat ik weer op de fiets sprong maar ik had zelf nog steeds goede moed. De polder lag er ook niet echt goed bij hier vrij veel sneeuw en dus ook glad. Na een lang stuk polder dus de reguliere fietspaden opgezocht daar was namelijk gestrooid. Wel veel gesmolten dikke baggersneeuw dus werd al snel nat vooral mijn achterwerk. Uiteindelijk toch 2 uurtjes rustig gefietst op een zeer licht verzetje. Van ijzendijke terug naar Philippine, zandstraat en zo naar Sas van Gent. Rechter bovenbeen was intussen wel al flink stijf en na een bad en douche werd het wel heel erg pijnlijk. Maar goed dat komt wel weer in orde. Mountainbike tochten met dit weer gaan we maar niet meer doen veel te veel risico op valpartijen. In totaal dus toch nog 2 uur en 57 minuten op en naast de fiets al waren het maar 60 kilometers. Totaal geen koude voeten dus nieuwe overschoenen werken perfect.

vrijdag 1 januari 2010

Limburgs Mooiste 250 km oranje lus

Eerste goede daad van het jaar !! ingeschreven voor Limburgs Mooiste 250 km oranje lus "zeer zwaar" Voor de eerste keer op een compact, laat die heuveltjes maar komen.