woensdag 29 september 2010

Tacx krachtintervallen 8x20 sec 380 Watt

Weer een korte training afgewerkt op de tacx. Na de warming up (met storingen hartslagmeter) 8 blokjes van 20 seconden aan 380 Watt, herstel steeds anderhalve minuut. 20 seconden is net niet lang genoeg om de hartslag de hoogte in te jagen maar dat was ook de bedoeling van deze korte intervalletjes. Ik wil terug explosiever worden net zoals in de beginperiode toen ik begon met fietsen. Ik kon toen (3 a 4 jaar geleden) echt snoeihard een korte steile helling oprijden (vraag maar aan mijn collega Cees haha) die me de Berendries eens op zag vliegen tijdens een gezamenlijk ritje. Hij heeft het er soms nog wel eens over. Dat is "talent" zei hij als je zo hard tegen een helling op kunt fietsen. Jammer dat ik daar niets mee gedaan heb (haha) Grappig detail ik had toen totaal geen inhoud en na amper 65 km was ik echt helemaal op en stond ik volledig geparkeerd aan de kant. Echt inhoud krijg je overigens pas na jaren fietsen, die inhoud verlies je dan ook niet zo snel meer.

Door vooral te gaan trainen op duurvermogen en souplesse ben ik de explosiviteit van vroeger voor een groot gedeelte kwijt geraakt. Ik reed toen de keutenberg en bv de eyserbosweg bijna altijd op 39/23, lichter dan 39/25 had ik toen ook niet. Nu fiets ik steile hellingen zelfs op 34/26 en soms zelfs op 34/29. (shame on you) Van nature uit ben ik wel zeer explosief in de beentjes dus met wat trainingsarbeid zal dat relatief snel terug op orde zijn. Ik denk soms wel eens wat ben ik nu eigenlijk een klimmer? een sprinter? een echte klimmer zeker niet een sprinter misschien !! mijn specialiteit is gaten of gaatjes dichtrijden naar groepen of solo renners. Ik ben dus eigenlijk een gaten dicht rijder (maar dat bestaat niet hé) Ik begin mijn lichaam in ieder geval steeds beter te kennen en je moet gewoon doen waar je goed in bent of goed in kunt worden. Het roer gaat dus maar WEER eens flink om we zien wel wat het aan het einde van de rit gaat opleveren. De blokjes vandaag waren een "piece of cake" wattage was net niet hoog genoeg om de benen echt pijn te doen. Volgende keer dus iets zwaardere blokjes programmeren. Kort (totaal 30 min) maar toch weer lekker getraind !!

maandag 27 september 2010

Tacx kracht intervallen 7x1 min, 350 Watt

Vandaag de tacx weer gebruiksklaar gemaakt voor korte kracht intervallen. Deze keer een programma op wattage gemaakt ipv op hellingshoek. Na een warming up 7 blokjes van 1 minuut aan 350 watt en daartussen steeds een herstel van anderhalve minuut. Tot aan het vijfde blokje ging het goed. Tijdens de laatste 30 sec van het zesde blokje kakte het wattage een beetje in naar 320 watt. Melkzuur tot achter mijn oorlellen zou Angelo Obrie zeggen (haha) Tijdens het laatste blokje dreigde hetzelfde te gebeuren wederom zware volle benen maar op karakter het wattage terug getrokken naar de 350 watt op het einde. 10 minuten cooling down en lostrappen na de blokken was voldoende. Totale programma 33 min en 30 sec. Zweet "all over the place" lekkere training !!

Veel geleerd de afgelopen jaren 30 min infietsen en minimaal 45 minuten uitfietsen is vanaf nu verleden tijd. Het moet wel leuk blijven en het moet uiteraard effectief zijn. Compressie kousen doen de rest om het herstel te bevorderen.

ik durf het bijna niet hardop te zeggen maar stiekem heb ik weer een doelstelling in mijn hoofd geprent waar ik op het moment nog flink tegenop kijk (als een berg zullen we maar zeggen) net zoals ik ruim drie jaar geleden amper durfde uit te spreken dat ik de marmotte wilde gaan rijden op een moment dat ik er zeker nog niet klaar voor was. Ik had toen nog werkelijk nooit een berg beklommen op de fiets laat staan vier alpen cols achter elkaar. Uitrijden zou super zijn maar het werd zelfs goud in 8 uur en 12 minuten "Mission accomplished" zoals de meeste wel weten heb ik mijn tijd in 2009 en 2010 iets kunnen verbeteren al was het niet bijster veel. Omstandigheden in 2008 waren overigens meer dan ideaal wat het weer betreft. Uiteraard zijn er nog genoeg zware en mooie cyclo`s die als ultiem doel gesteld zouden kunnen worden maar op de één of andere manier weet ik toch wel dat ik ze zonder tegenslagen of pech tot een goed einde zal brengen. Ooit zag ik er zelfs tegenop om de zwaarste versie (250 km) van de amstel gold of Limburgs mooiste te rijden uiteindelijk bleek dit allemaal erg mee te vallen al zijn er natuurlijk genoeg momenten tijdens zo`n rit dat het niet vanzelf gaat.

Ik ben misschien een rare vogel maar ik ben dus in principe op zoek naar een hoger doel. Iets waarvan ik nu denk dat het misschien wel niet haalbaar is op het moment. Grensverleggend bezig zijn noemen ze zoiets. Waarom?? geen idee eigenlijk waarschijnlijk puur voor de ultieme kick. Wat is dat hogere doel dan voor mij persoonlijk "Houffalize mountainbike marathon", de full monthy zullen we maar zeggen Houffamarathon XXL versie op de MTB in de ardennen. Als beginnende mountainbiker zeker een uitdaging om "U" tegen te zeggen. Wanneer: Zondag 28 augustus 2011. Het hoge woord is er uit of ik hem werkelijk ga rijden in 2011 dat valt nog te bezien maar als de gezondheid het toelaat (met name mijn zitvlak) lijkt het mij in ieder geval een schitterende uitdaging en een prachtig avontuur om naar toe te werken. Uiteraard ga ik in 2011 ook weer cyclo`s en tochten op de racefiets rijden. Ook op dit gebied ga ik het liefst op zoek naar een aantal tochten die ik nog niet eerder heb gereden. Op het moment dus nog druk bezig om uit te zoeken welke tochten dat uiteindelijk gaan worden. Genoeg om naar uit te zien in ieder geval in 2011 in mijn sabbatical marmotte jaar. Op de MTB is er in ieder geval nog heel veel werk te verrichten. Kracht en vooral techniek !!

zaterdag 25 september 2010

MTB Puyenbroeck, 50.3 km, 2 uur 10 min

Om half tien op de fiets vertrokken om samen met mijn schoonvader te gaan mountainbiken in het domein Puyenbroeck te Wachtebeke. Heel even geschuild voor een regenbui alvorens we vertrokken en over de brug van Sas van Gent richting Zelzate gereden. Een eerste stuk off road door het bos van Wachtebeke en daarna over de weg naar het domein gereden. Eenmaal in het domein twee maal de groene lus gereden. Een stuk meer modder en plassen dan twee weken terug in ieder geval toen lag het vrijwel overal kurkdroog. Lekker rustig gereden vandaag en dat was maar goed ook want ik voelde me best moe de afgelopen dagen. Eenmaal op de fiets weinig last van en net als mijn schoonvader heerlijk genoten van het rijden in de bossen. Mijn schoonvader dus ook zeer enthousiast gekregen voor deze mooie sport. Hij vond het ook echt geweldig om te doen !! Na thuiskomst de fiets uiteraard gelijk schoongemaakt en een heerlijke douche genomen. Het weekend staat verder in het teken van de verjaardag van Lorena die morgen 9 jaar wordt. Vanmiddag een huis vol visite en morgen op haar verjaardag als verassing naar de efteling.

woensdag 22 september 2010

Souplesse, 40.1 km, 1 uur 18 min, 30.8 km/u

Heerlijk weer deze ochtend en nog steeds voelen de beentjes nog niet erg soepel aan na de safety Jogger classic. Een mooi moment om de beentjes alsnog wat los te rijden. Voelt toch heel wat anders aan als je overstapt van de mtb naar een Cervélo van 6.8 kilo. Lekker rustig gefietst met de handjes los op het stuur tegen gemiddeld 104 omwentelingen per minuut. Nu weet ik weer waarom ik geopereerd moet worden aan mijn zitvlak, geen prettig gevoel zo`n souplesse ritje (Auw!!) Aankomende zaterdag heb ik een mtb ritje met mijn schoonvader op de planning staan als het weer het toelaat tenminste. Steenhuize (herzele) of Nazareth dat zien we nog wel.

zondag 19 september 2010

Safety Jogger Classic MTB 61.5 km

Rond kwart voor 8 vertrokken richting Oudenaarde samen met Wout en Bram. Eenmaal aangekomen in Oudenaarde stond Jean-Paul (JP) een bekende van Wout al te wachten op ons bij de inschrijving. JP is vol in training voor het wereld kampioenschap extreme enduro motosport in Januari. Bizarre sport en na het zien van dit filmpje begrijp ik waarom hij vandaag geen enkele keer gevallen is en waarom hij zo spectaculair hard kan afdalen. Twee weken geleden zag ik hem voor het eerst tijdens een MTB tochtje in Sint Gilles Waas. Mijn benen waren net satestokjes volgens JP we hebben er nog hartelijk om gelachen. Vandaag dacht hij er toch heel anders over (haha) want er zat wel heel veel power in de beentjes. Amai straf coureurke zijt gij, niet slecht hé die satestokjes was mijn antwoord kortom al snel was er wederzijds respect!! Klimmen ging super, echt weer een klimgeit gevoel en dat is erg lang geleden. "No Chain" een topdag misschien wel de beste dag van dit hele seizoen.

De rit zelf: er gebeurde teveel om op te noemen. Het was een mooi, spectaculair met momenten heftig en vooral een hilarisch ritje. Tijdens het eerste lastige steile klimmetje met de bekende boomwortels lag ik gelijk op de grond vooral omdat de deelnemers voor me stil vielen en ik geen kant op kon maar goed dat mag geen excuus zijn. Wout stuurde zijn 29-er daar als één van de weinige naar boven Chapeau man !! Waarschijnlijk wat overmoedig geworden door deze prachtige actie (haha) want wat er daarna allemaal gebeurde is haast met geen pen te beschrijven. Ik ben vandaag 3 x gevallen maar zo spectaculair vallen als Wout dat is me zeker niet gelukt. Zijn act met zijn big wheels 29-er zou niet misstaan in Circus 't Saaaas. Op een single track een volledige zijwaartse salto met fiets over de kop met de voeten nog ingeklikt. Terug op willen stappen en aan de andere kant het maisveld induiken. Ik reed lek in een afdaling met grote stenen (snake bite) bandje vervangen, stonden nog wat mannen met een snakebite aan de kant. We gaan verder, Wout roept succes hé mannen klap boem op zijn plaat. De buikspieren stonden intussen al flink gespannen van het lachen een goede core stability training vandaag. Ik zei nog tegen Bram voor we vertrokken (voor de gein) dat ik lek zou gaan rijden met mijn zachte bandjes. Bram had zijn bandjes namelijk keihard opgepompt. Later heeft ie er overigens nog wel wat lucht uit gelaten omdat hij geen grip genoeg bleek te hebben. Na het klimmen steeds zoveel mogelijk gewacht op Bram en JP dus tussendoor rustig gereden op een licht verzetje samen met Wout. Oude kwaremont was de off road versie en ook de Paterberg samen met Wout off road gereden. Je kon namelijk kiezen Kasseien/off road. We zijn met de MTB dus een paar honderd meter verder gereden. Je zag ze links naar boven al bijna allemaal te voet naar boven gaan. Amai straffe kost blijkbaar. Linksaf geslagen de single track op "echt" op het kleine bladje balans zoeken en fietsen. Er zaten twee lastige steile stukken in maar we kwamen allebei zonder echte problemen boven. We reden voorbij de top van de paterberg (boven na de kasseien) en in de verte zagen we Bram en JP rijden. De kasseien kant is veel steiler en lastiger zei JP "tuurlijk" JP de kassei kant is echt voor janetten geloof mij nou maar.

Wederom een lastig klimmetje met wortels en dergelijke. Er zat plots een tak van 1.20 m in mijn achterwiel. De tak stak recht naar boven. Radio Zelzate riep Wout !! Tak verwijderd terug op de fiets gesprongen en in het spoor van Bram gedoken die vrijwel als enige de hele klim naar boven reed aangemoedigd door de wandelaars. Na mijn onderbreking met de tak moest ik ook niet meer van de fiets af. Koppenberg off road vond ik allemaal wel meevallen had gedacht dat dit lastiger zou zijn. Wel een paar flinke zuigende stukken maar niet echt steil. De benen waren nog steeds super en conditioneel ging het helemaal al vanzelf. Zoals ik al eerder zei ging JP steeds als een speer naar beneden. In het spoor van JP verscheen er zelfs 66.9 km/u op de polar, JP reed 70.4 km/u op de mtb. Afdalen gaat overigens super zit echt met veel vertrouwen op de fiets die gewoon super goed bevalt zeker met de nieuwe wielen die zoveel lichter zijn en lichter lopen als mijn vorige setje. Na de laatste bevoorrading gaf Bram aan dat hij last had van kramp en dat hij liever op zijn eigen tempo verder reed. Met zijn drieen verder gereden en de klimmetjes weer samen met Wout opgereden JP sloot uiteraard steeds terug aan na de klimmetjes. Hij had in ieder geval nog puf genoeg om te zingen "zeven anjers, zeven rozen" zong hij uit volle borst.

Ik drukte de polar af na zo`n 55 km omdat ik dacht dat het gedaan was maar het bleek nog een kleine bevoorrading te zijn. We reden nog een donkere tunnel in met mul zand en Wout ging er nog maar eens bij liggen met zijn big wheels. JP kwam niet meer bij en een hard gelach galmde door de tunnel. Voor de finish nog een hele smalle track door het bos en daarna wel een heel bizar stuk parcour. Zeer korte steile klimmen met zware slik waar je bijna niet tegenop kon fietsen. Ook hier een keer gevallen omdat ik niet kon uitklikken. Je rook de BBQ en de finish was in zicht. Nou nou wat een geweldig mooi ritje zeg. Een high five met Wout en JP (super gereden mannen) en de fiets afgespoten. Bram was intussen ook gesignaleerd en daarna gezellig nog wat gedronken in de hal. Top organisatie en mooiste rit van dit seizoen voor mij. In totaal 61.5 km gebiked, 810 hoogtemeters (denk ik) in 3 uur en 4 minuten, gemiddelde snelheid 20.1 km. Andere polar file zijn de resterende 6.1 km tot de finish.

donderdag 16 september 2010

Verkocht Campagnolo Eurus 2008

Aangeschaft in 2008 en anderhalf seizoen mee gereden. Daarna voornamelijk op de zolderkamer gestaan als reserve wielen. In zeer goede en nette staat. Exclusief cassette. Gewicht van het setje is 1550 gram (660 gram voor/890 gram achter) vaste prijs !!

woensdag 15 september 2010

Krachtintervallen crosstrainer, 35 min

Goed geslapen na nachtdienst !! Eerst wat gegeten en daarna naar Serpenti gebeld betreft mijn mountainbike. Morgen mtb brengen naar Hulst voor remprobleem en lagerprobleem achterwiel. Zaterdag kan ik hem terug afhalen. Lager is gewoon versleten. Na wat speurwerk op internet las ik in een review Shimano HB M475 The worst Shimano hubs ever (lekker is dat) Naven zijn niet goed afgedicht waardoor modder zand en water vrij spel hebben. Altijd een nadeel van standaard afgemonteerde fietsen. Frames zijn meestal prima maar er wordt flink bezuinigd op goede onderdelen om de prijs van een complete mtb wat aantrekkelijker te maken. Achteraf gezien heb je er weinig aan als alles na amper één seizoen vervangen moet worden. Andere wielen met een XT naaf hebben in ieder geval een veel langere levensduur.

Na dit heugelijke nieuws van mijn fm op de crosstrainer gestapt voor korte krachtintervallen om wat aan de explosiviteit te werken voor het mtb-en. Zelf een programma in elkaar geknutseld van 35 minuten met korte krachtblokjes van 30 sec rond de 400 watt. Heftig programma volle bak op de (ik noem het maar) pedalen gestampt tijdens de blokjes. Hoogste wattage 485 watt flink kunnen zweten met op de achtergrond de CD Oktober van Blof om alvast vroegtijdig in de herfst stemming te komen in september. Die korte trainingen bevallen me wel daarbij is het voorlopig niet nodig om lange duurtrainingen te rijden op de fiets. Explosieve kracht dat is waar het om gaat draaien de komende herfst periode.

zondag 12 september 2010

Rondje Watervliet, 44.5 km, 1 uur 21 min, 33 km/u

Ik moet vaker gaan mountainbiken in kluisbergen. Vandaag sinds lange tijd weer eens super benen op de racer. Heerlijk gevoel tussen de 29 en 31 per uur zonder moeite in D1 tegen de harde wind. Na 20 km tegenwind vanaf ijzendijke met de wind in de rug richting Philippine en via de polder terug naar Sas van Gent gereden. Qua hartslag lekker rustig gereden (D1/ laag D2) maar de snelheid zat er gewoon goed in vandaag. Erg veel kracht in de benen eindelijk weer eens een "no chain" gevoel op de Cervélo. Vanavond weer in de nachtdienst van de week helaas vrij weinig mogelijkheden om te fietsen. We zien wel anders spring ik wel weer op de crosstrainer om wat aan de conditie te werken.

zaterdag 11 september 2010

MTB Kluisbergen, 37.2 km, 2 uur 2 min, 710 hm

Eerst een beetje uitgeslapen na een hele week vroegedienst en daarna in de auto gestapt richting kluisbergen wat zo`n 65 km rijden is voor mij. Camping Panorama aan de kluisberg makkelijk gevonden en uiteindelijk om iets over 12 in de pedalen geklikt. Eerst het bord met de bloso routes even bestudeerd en daarna begonnen met het volgen van de groene pijltjes. Het begin van de route is gelijk de kluisberg beklimmen zonder ook maar een meter opwarming. De hartslag gaat gelijk de hoogte in en voor ik het weet kom ik boven en in het bos volgt er een eerste technische afdaling. Eerst maar voorzichtig afgedaald en de afdaling goed in mijn hoofd geprent voor een volgende keer. Ik merk wel dat mijn voorrem amper werkt ik knijp hem vol in maar er gebeurt weinig tot niets. De achterrem werkt gelukkig wel naar behoren anders werd het wel heel spannend om mezelf zo naar beneden te laten vallen. Vandaag is het duidelijk een verkenningstocht want voor je het weet zie je een bordje over het hoofd. Ik en routes rijden of pijlen volgen gaat bijna niet samen maar tot nu toe gaat het allemaal goed als je maar rustig rijdt. Leuke stukken in het eerste gedeelte van de groene lus en pittig klimwerk. Parcour was zeker niet droog vooral in het kluisbos toch nog veel plassen en modder. Na een tijdje kun je van groen overgaan naar blauw na een snelle afdaling moet ik naar links en kom ik uit bij de snelweg. Een tweede blauwe pijl is echt niet te vinden. Ook twee andere bikers staan vast op dit punt en kunnen de pijl ook nergens vinden. Ik ken de snelweg wel zo rij je richting de oude kwaremont en laten we daar nu net naar toe moeten. Ik steek de weg over en sla linksaf de afdaling op de weg gaat als een speer en als ik een scooter voorbij fiets moet ik vol in de remmen omdat ik gelukkig een blauw pijltje zie staan (rechtsaf) goed gegokt dus. Een stuk off road door het veld en wat modder, in de verte zie ik al fietsers tegen het begin van de oude kwaremont opstoempen. Aan het einde rechts en ik zit op de kasseien van de oude kwaremont. Gaat best lekker met de MTB over de kasseien ik blijf mooi in het wiel hangen van een wielrenner.

In het dorp kwaremont linksaf en de route gaat nu over op rode pijlen. Het gaat nu richting de paterberg ik kan de pijlen nog steeds goed volgen. De paterberg is een echte kuitenbijter kort maar hevig het steilste stuk heeft een stijgingspercentage van 20%. Er is een record poging gaande zo lees ik als ik bovenkom op de paterberg (1000x solo paterberg recordpoging) Patrick de Cridts een diabeet is van plan geschiedenis te schrijven. Van 11 tot en met 18 september zal hij proberen om 1000x de paterberg te beklimmen. De paterberg ging prima op de mtb maar 1000x daar moet ik toch niet aan denken (respect voor de persoon in kwestie) Vanaf de paterberg gaat het weer off road verder langs een maisveld. Daarna een snelle afdaling over keien dus ook hier een beetje oppassen maar het gaat lekker. Na twee draaihekken waar ik door moet lopen volgt er echt een bizar stuk afdaling diepe geulen vol plassen en vettige zware modder. Met één voet uitgeklikt blijf ik wonder boven wonder op mijn fiets zitten het is hier echt bijna niet te doen. Eenmaal beneden door een beekje en een vettige singletrack door het bos. Het parcour is overigens echt geen meter vlak. Tussendoor betonbaantjes die allemaal omhoog lopen met de harde wind vol op mijn snuit. Wielrennen is voor mietjes "echt waar" ik ben misschien niet veel gewend wat het mtb-en betreft maar dit is pas echt stoempen geblazen met de mtb over zo`n parcour. Uiteindelijk daal ik de oude kwaremont terug af en mis daar toch een rood pijltje. Nog even terug gereden maar nergens een pijl gevonden. Rood gaat nu terug over in groen en ik ben intussen beland op dezelfde snelweg als in het begin dus ik fiets zonder problemen terug om de groene lus verder op te pakken terug richting het kluisbos. Eenmaal in het kluisbos begin ik nogmaals aan de groene lus de technische afdaling gaat nu al een stuk vlotter en het fun gehalte is met geen pen te beschrijven, echt kicken zeg !!

Het lusje weer gereden en weer terug in het kluisbos. Helemaal terug rijden naar de start van de groene route blijkt niet zo simpel plots lijken er weer wat groene pijlen te ontbreken maar via wat andere lusjes kom ik zonder problemen terug beneden bij de kluisberg om zo terug richting de auto te rijden die op camping panorama staat geparkeerd. Ik kijk eens op de polar 37.2 km gereden echt ongelofelijk het lijkt bijna niets maar het voelt ongeveer hetzelfde aan als ruim 100 km op de racefiets door de heuvels. 2 uur en 2 minuten gefietst en 710 hoogtemeters overwonnen. Een gemiddelde snelheid van schrik niet 18.5 km/u. Ik heb welliswaar geen marmotte benen meer maar ik heb toch lekker kunnen klimmen. De modder zat tot achter mijn oren en de Trek zag er niet uit. Zeer voldaan in de auto gestapt na dit meer dan fantastisch mooie ritje. Een geweldige ervaring moet ik zeggen. Na thuiskomst maar gelijk mijn fiets schoongemaakt. Weer veel speling op het achterwiel en zelfs op de cassette. Lager/naaf achterwiel is versleten mijn fm had me dit al gezegd. Volgende week dus terug naar Serpenti om de voorrem nogmaals na te laten kijken en het probleem met het achterwiel te verhelpen want dit moest besteld worden.

vrijdag 10 september 2010

Bezoek Huisarts

Vanmiddag naar de huisarts geweest voor mijn heupblessure en voor mijn zitvlak probleem. Heupblessure is toch een overbelaste spier/pees die nog wat tijd nodig heeft om te herstellen. Het zou maximaal nog enkele weken kunnen duren voor een volledig herstel. De huisarts was toevallig ook een zeer fanatiek hardloper en heeft me wat nuttige oefeningen meegegeven voor mijn heup. Slecht nieuws betreft mijn zitvlak waar ik al drie jaar last van heb en waar ik dus al veel te lang mee rondloop. Grote bobbel heeft zeer waarschijnlijk te maken met een slijmbeurs van het zitvlak. Eigenlijk superdom dat ik het zo lang heb uitgesteld om hier iets aan te laten doen. Twee jaar geleden heb ik wel al eens een echo laten maken van het zitvlak maar verder niets meer mee gedaan. Alles went op den duur hé maar vooral na lange ritten op de racefiets altijd direct een flinke zwelling en geloof me "hurts like hell" a pain in the ass zullen we maar zeggen. De bobbel zit eigenlijk precies op mijn linker zitbot. Op het fietszadel voel je de bobbel steeds heen en weer schuiven erg vervelend allemaal. Afspraak bij de chirurg is gemaakt (26 oktober) dan hoor ik wanneer ik geopereerd moet worden om de bobbel te verwijderen. Gevolg is dan waarschijnlijk een zeer lange tijd niet fietsen maar dat moet dan maar. 26 oktober duurt gelukkig nog even en een operatie zal pas voor november/december zijn denk ik. Dus nu gelukkig nog een tijdje genieten van het fietsen. Morgen trakteer ik mezelf op een stukje extreem biken op de MTB in de vlaamse ardennen. Start bij camping "Panorama" in kluisbergen. Bloso route is hopelijk een beetje te volgen groen+blauw+rood is 30 kilometer met 500 hoogtemeters, paterberg en oude kwaremont (off road) zitten er ook in.

Vandaag ook nog even naar Serpenti in Hulst geweest voor nieuwe remblokken voor de mountainbike. Ook nog even over een vaste voorvork en remmen (V-brake/schijfremmen) gesproken met Gert-Jan Serpenti en Eric Vereecken die ook in de winkel stond met een slagje in zijn achterwiel. Eric bevestigde ook dat een vaste voorvork vele malen beter is dan een geveerde voorvork om te ploeteren door het bos en het veld. Hij rijdt al zijn wedstrijden met een vaste vork ook tijdens ritjes in kluisbergen en dergelijke. De rockshox Tora gaat er zeker uit en er komt een no name vaste carbon voorvork in de kosten zijn overigens beduidend lager dan een geveerde vork. Het aanlopen van de voorrem is ook verholpen, lager van mijn achterwiel is al zo goed als versleten dus deze moet ook nog vervangen worden. Regen, kou en modder zijn een aanslag op het materiaal dat is duidelijk.

donderdag 9 september 2010

Clubritje, 52.9 km, 1 uur 38 min, 32.1 km/u

Het is er eindelijk weer eens van gekomen een avondritje met de club. Mooie fietsavond met 5 man (Peter Jansen, Ronny Gras, Patrick van Hulle, Patrick de Bouvre en ik) Samen gereden met Patrick van Hulle en lekker wat geouwehoerd. Overigens een prachtige fiets de nieuwe Bianchi van Patrick (jammer dat ie net wat snelheid tekort komt tov van een cervélo (haha) zijn vertrouwde Trek kan nu eindelijk naar het museum. Zonder dollen goede keuze echt een schitterend en vooral tijdloos fietsje. 5 of 6 beurten van 5 km op kop gereden en het ging me verbazingwekkend makkelijk af vandaag. Morgen na het werk naar de huisarts voor mijn heupblessure. Ik hoop snel meer te weten zodat ik het hardlopen weer snel terug op kan pakken. Waarschijnlijk zaterdagochtend mee met de club naar Destelbergen voor de Sloebertocht althans een deel daar van. Het beloofd in ieder geval mooi weer te worden.

woensdag 8 september 2010

Workout crosstrainer 40 min

De regen gooide maar weer eens roet in het eten om nog een stukje te gaan fietsen na het avondeten. Als alternatief dus maar weer op de crosstrainer gesprongen voor een workout van 40 minuten. Deze keer een programma aan een wat lichtere weerstand tot maximaal 200 watt. De armen gebruikt net als in de loopbeweging en weer lekker kunnen zweten. Leuke training met wat muziek erbij starend uit het zolderraam naar de regen die weer van geen ophouden wist. Morgen misschien weer een poging tot buiten fietsen ik heb de weerberichten nog niet tot me genomen.

dinsdag 7 september 2010

Kracht crosstrainer 35 min

Ik heb nu lang genoeg doelloos en met het koppie naar beneden rond gereden op de fiets. Het is echt waar ik viel met mijn hele hebben en houwen in het zwarte gat na de afgelopen marmotte (op fietsgebied) wat nu dacht ik? weg hoofddoel, weg motivatie, weg vorm, weg topconditie, lekker is dat. Geen zin meer in cyclo,s, toertochten, heuveltrainingen, presteren of wat dan ook. Na drie opvolgende edities van la marmotte (2008, 2009 en 2010) is het niet eens zo gek dat de zin even verdwenen was. Je bent er toch steeds mee bezig, veel trainingsuren, continu willen verbeteren, nooit goed genoeg, kortom een hoofddoel is mooi maar het vreet tijd en energie. De zelf opgelegde druk voelt ook niet altijd even prettig aan maar dit jaar heb ik daar gelukkig veel minder last van gehad. Ik stond dit jaar in ieder geval vrij relaxed aan de start van de marmotte.

De lucht is nu in ieder geval geklaard, het zwarte gat heeft plaats gemaakt voor een strakke heldere blauwe hemel (niet overdrijven natuurlijk) Nieuwe uitdagingen en doelen op diverse gebieden. Ik ben niet voor niets weer begonnen (althans een poging) om terug te gaan hardlopen. Fietsen en lopen (duatlon) lijkt me te gek om te doen op termijn. Daarnaast is het mountainbiken ook geweldig om te doen. Op mtb gebied zijn er in ieder geval nog ontelbaar veel uitdagingen te bedenken. Op de racefiets vindt ik ongetwijfeld ook wel weer een uitdaging voor volgend seizoen maar echt een hoofddoel gaat dit niet worden. Ik zie wel wat er allemaal op mijn pad komt. Van de week ga ik nog naar de huisarts in verband met mijn heupblessure. Mijn knieband lijkt volledig genezen te zijn op het moment. Vorige winter ben ik zeer hard op een boomstam gevallen met mijn heup tijdens een mtb ritje in de sneeuw (lekker slim) exact op dezelfde plek doet het nu weer pijn en de heup is ook weer dik en blauw. Wellicht dat deze blessure is terug gekomen door de zware belasting van het lopen. Ik hoop snel duidelijkheid te hebben betreft mijn heup.

Vandaag een kort kracht programma afgewerkt op de crosstrainer. De bedoeling was een training op de tacx maar de tacx was nog niet gebruiksklaar. Enkel de benen gebruikt op de crosstrainer. Best zwaar moet ik zeggen blokjes van (3.30 min) van 250 en 300 watt. Lijkt veel op staand klimmen en dat 35 minuten lang. Herstelblokjes steeds tegen 150 watt. Lekker kunnen zweten en een goed vol gevoel in de benen. Dit alles om weer wat kracht op te bouwen voor de komende mtb ritjes.

zondag 5 september 2010

MTB Sint Gilles Waas, 59.6 km, 2 uur 19 min, 25.7 km/u

Rond 9 uur richting Sint Gilles Waas gereden samen met Wout. We konden op de valreep nog inschrijven voor de 90 km want we waren wat aan de late kant. Hierdoor was het niet druk bij de inschrijving al de rest was al lang aan de tocht begonnen. Er zat zelfs al iemand een Leffe naar binnen te spelen toen wij nog moesten inschrijven. Om 5 voor tien dus aan de rit begonnen. Eerst een stuk over de weg om daarna aan de eerste lange single track te beginnen over een dijk. Ik moest gelijk alle zeilen bij zetten om Wout te volgen die met zijn 29er zonder enige moeite over de track leek te rijden terwijl ik alle kanten opstuiterde met mijn Trek. Constant 29 a 30 per uur pfff als dit een voorbode is voor de rest van de rit. Achteraf gezien moest ik gewoon even inkomen want al snel voelde ik dat ik erg goede benen had vandaag. Echt een prachtig parcour veel onverhard en mooie stukken door de bossen, enkel wat korte verbindingsstukken over de weg. Ook een stuk door de Klingse bossen gereden en nog heel wat andere bossen maar vraag me of ons niet waar dit allemaal was. Door onze late start was het erg rustig op het parcour. We hadden het tempo er goed inzitten, dit bleek wel als we enkele deelnemers voorbij reden met een wel heel groot snelheidsverschil. Zijn wij nou zo goed of zijn die mannen nou zo aan het prutsen (haha) Regelmatig schoten we eens bordje voorbij maar het stond allemaal erg netjes uitgepijld. Het fun gehalte was erg hoog vandaag, beide hebben we het echt super goed naar ons zin gehad. Bevoorrading was ook helemaal top echt enorm veel keuze tussen allerlei lekkernijen. Bij de derde bevoorrading hebben we toch maar besloten om de 60 km te rijden ipv de 90 km. Het tempo was tot nu toe behoorlijk hoog geweest maar het ging erg lekker, nog 45 km biken is misschien wat te veel van het goede na het stevige begin van de tocht. De laatste 15 km dus weer lekker door gekacheld en veel plezier gehad tijdens het biken. Aan de finish werden we nog opgevangen door de organisatie die zelfs nog een presentje meegaven en daarna een Leffe gedronken met wat bekenden van Wout en zeer voldaan naar huis gereden. Toch mooi op tijd thuis voor de kermis. Beide erg lekker gereden, goede beentjes echt heerlijk !! Met de motivatie op de MTB is in ieder geval niets mis, conditie is ook nog dik in orde.