dinsdag 2 juli 2013

Barefoot interval

Yihaaa !! vandaag voor de eerste keer een intervalletje gelopen op mijn blote voeten. Werkelijk een sensationele en mega gave ervaring. Voorzichtig begonnen aan 14 per uur tijdens het eerste intervalletje maar daarna het tempo moeiteloos verhoogd en met gemak boven de 17 km/u gelopen. Nog nooit zo lekker gelopen tijdens een intervalletje en niet te vergelijken met het rennen op schoenen. Hoe harder je loopt hoe comfortabeler het aanvoelt. Het meest opvallende is de hoeveelheid demping die je onderbenen genereren aan hoge snelheid echt een heel gaaf en smooth gevoel. Garmin gegevens Ik schreef vorige week nog dat het rennen op blote voeten me iets meer energie kost (hogere hartslag) tijdens langzame runs maar op hoge snelheid is dit toch echt een ander verhaal. De feedback die je krijgt aan deze hoge snelheid en dus ook hogere belasting is enorm en van onschatbare waarde. De impact op mijn hele lijf is voelbaar minder dan een run op mijn Nike free's of andere schoenen tijdens een interval. Het lijkt er echt op alsof er een soort van veer gemonteerd zit in je onderbenen het rennen begint zo bijna op springen te lijken en het voelt ook veel efficiënter aan. Het gevoel is bijna niet te beschrijven je zou dit echt eens moeten en willen voelen. Mijn voetzolen hebben ook steeds minder hersteltijd nodig. Gisteren liep ik ook al blootsvoets en vandaag ging het wederom probleemloos en morgen gaan we gewoon weer op de blote voeten rennen. Het besef begint nu eigenlijk pas te komen. Ik ben een barefootrunner #BorntoRun Ik kan het nog steeds niet echt geloven want ook ik was ooit een overgevoelige jongen (net als barefoot goeroe Ken Bob) met een vrij zwak lijf allergisch voor van alles en nog wat en ik had vooral erg tere/zwakke voetjes. Wat rest is nog een flinke baard laten groeien voor het ultieme barefoot runner gevoel :-) Het is sowieso een feest om te kunnen constateren dat ik elke dag kan rennen als ik dat wil en op het moment wil ik inderdaad niets liever want ik val van de ene verbazing naar de andere. Dat een simpel iets als lopen zoveel teweeg kan brengen in een mens #lifechanging De dag dat ik mijn schoenen heb uitgetrokken om een rondje te gaan rennen zal ik niet snel vergeten. Filmpje van vandaag !!

3 opmerkingen:

Wim van Melzen zei

Boeiend! Als ik het zo lees zou ik het ook eens willen proberen. Tegelijkertijd huiver ik bij de gedachten aan kleine steentjes op de weg of - erger - glas. Wat is jouw ervaring?

Angelo Roelandt zei

Hoi Wim,

Ik heb intussen al heel wat kilometers barefoot afgelegd (ook in het bos) en ben nog nooit ergens ingetrapt. Gewoon goed op de weg/terrein letten dat is alles. Voorzichtig opbouwen als je op je blote voeten gaat lopen. Het is echt een geweldige ervaring en het heeft mij alleen maar heel veel goeds opgeleverd. Ik ben begonnen met de schoenen uit te doen tijdens bv de laatste 500 meter of kilometer van een run. Dit steeds verder uit gebouwd en Intussen heb ik al een 20 km run gelopen op mijn blote voeten. Nogmaals het devies is rustig opbouwen en genieten van de feedback die je krijgt van je blote voeten. Suc6 en als je vragen hebt dan hoor ik het wel. Groeten Angelo

Wim van Melzen zei

Thx. Je bericht mee dan uitvoerig. Heel erg leuk en inspirerend. Dank daarvoor!