vrijdag 16 augustus 2013

Terug naar de Essentie !!

Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik gek ben van cijfertjes en statistieken sterker nog in mijn fanatieke fietsperiode was ik er zo ongeveer dagelijks mee bezig. Meten is weten zeggen ze !! tegenwoordig noem ik het "meten is zweten" want zodra er een apparaat of instrument aan te pas komt dat iets gaat meten dan is daar plots de prestatiedrang. Je wilt snel, sneller, snelst zijn en voor je het weet heb je alleen nog maar oog voor die vervelende stopwatch die ooit je vriend was in je glorie tijd maar naarmate je ouder wordt veranderd die hechte band meer in een soort van haat / liefde verhouding. Ik ben ruim een jaar geleden definitief gestopt met het lopen op hartslag en dat had ik veel eerder moeten doen. Lopen op gevoel heeft mij zoveel meer gebracht en in mijn geval werkt het ook nog eens preventief om blessures of andere ellende te voorkomen net zoals die ontelbare training schema's die zomaar klakkeloos overgenomen worden terwijl vrijwel ieder individu anders is. Door schade en schande wijzer worden dat is mij ook overkomen want ik heb zowat alles geprobeerd wat er te proberen valt. Ondanks dit alles liep ik de afgelopen vier dagen toch weer eens met een hartslagmeter. In dit geval puur uit nieuwsgierigheid betreft efficiënter/economischer lopen. Ben ik door het vele barefoot lopen nu daadwerkelijk efficiënter/beter gaan lopen? dat vroeg ik me gewoon af omdat het namelijk wel zo aanvoelt, ook als ik op schoenen loop.

De test

Een run van 10 kilometer. 3 kilometer rond de 11 per uur, 3 kilometer tussen de 11.5 en 12 per uur, 1 kilometer 13 per uur, 1 km 14 per uur en 1 km 16 per uur met een versnelling tot zo'n 21 per uur. zo gezegd zo gedaan en dat was ook zo want die vier looptesten waren voorbij voor ik het wist en veel moeite koste het allemaal niet. Op zich best leuk om te doen. Op dag 1 liep ik op mijn blote voeten (Barefoot) dag 2 op Nike Free's, dag 3 op fivefingers en een laatste test op de Inov-8 235. De voorlopige conclusie van deze vier runs: Ik liep het snelst op blote voeten, haalde een hogere topsnelheid (overigens niet max gelopen) en had in elke hartslag zone de laagste gemiddelde hartslag. Ook op schoenen liep ik aan veel lagere hartslagen dan ik gewend was. Ik heb een vrij groot bereik van 47 slagen (ochtendpols) tot een max van 200+ omslagpunt ligt nog steeds rond 186 bpm. Tijdens het snellere blokje (km 9 van de run) liep ik tijdens alle testen onder mijn omslagpunt aan 16/17 per uur en dat is wel heel erg goed nieuws. Het traagst liep ik op de Nike Free's en ook de gemiddelde hartslag was hoger tov de blote voeten run. Voor de non-believers die denken dat ik de test heb gemanipuleerd om maar te bewijzen hoe goed het wel niet is om op blote voeten te lopen !! Ik liep op hartslag en afstand en kon de snelheid aflezen op mijn garmin maar zag geen stopwatch lopen met de tijd. Het beste gevoel had ik ook op mijn blote voeten, op een tweede plaats Inov-8 235 (close call met fivefingers op 3) en op vier de Nike Free's. De Free's lopen lekker maar het zijn absoluut geen snelle schoenen. onderaan dit blogje een lijstje met de test resultaten voor wat het waard is. Daarbij al liep ik 10 minuten trager op 10 kilometer op mijn blote voeten dan nog was de test geslaagd het gaat om het gevoel dat het blote voeten lopen teweeg brengt dat dit ook efficiënter lijkt te zijn dat is alleen maar mooi meegenomen.

Terug naar de Essentie

De essentie: (latijn:essentia, van esse, zijn) of het wezen is filosofisch gezien de aard van iets, datgene wat kenmerkend is voor iets kan in het algemeen worden beschouwd als datgene wat overblijft wanneer de als zodanig beschouwde randzaken worden weggedacht. Het essentie denken veronderstelt dus het bestaan van een zuiver wezen, omgeven door bijzaken (Bron wikipedia)

En dan vandaag ....... eindelijk weekend na een lange week ploeteren op mijn werk. De hartslag meter netjes terug opgeborgen in de kast, de schoenen in een hoekje getrapt op de zolder en vertrokken voor een rondje lopen (12 km) of beter gezegd rennen op mijn blote voeten. Vanaf de eerste meter weer dat overweldigende gevoel, zorgeloos rennen, met mijn haar in de wind, de zon op mijn huid (en de regen) wat een bevrijding. Geen oog meer voor mijn gifgroene Garmin maar lekker relaxed om me heen kijken en genieten van alles en iedereen om me heen (wel met een schuin oog op de weg letten) op mijn blote voeten loop ik een totaal andere wereld in. Medeweggebruikers zijn overduidelijk een stuk vriendelijker dan tijdens mijn runs op schoenen. Sommige mensen zwaaien en roepen al van ver, fietsen een stukje mee uit nieuwsgierigheid en interesse in het blote voeten lopen (Doet dat nu geen pijn?) chapeau, geweldig, hoe is dat in godsnaam mogelijk mijnheer, pas maar goed op jongen, AMAI das straf !! Den dienen is niet normaal zeker tot fluitende en soms gillende dames hangend uit de auto die je dan ook nog eens verliefd gaan aankijken tijdens het voorbij gaan. En nee het is me echt niet naar het hoofd gestegen ik sta nog steeds met beide voeten op de grond sterker nog ik ben nog nooit zo geaard geweest dus daar kan het niet aan liggen :-) De boeren zijn ook enorm enthousiast en zelfs de koeien kijken me begripvol aan als ik blootvoets voorbij kom schuiven terwijl ik normaal altijd het gevoel krijg alsof ze me levend willen opvreten wetende dat ze eigenlijk alleen gras eten. Een groep wielrenners in de categorie erop en erover of er dwars doorheen gaan netjes achter elkaar fietsen om me de ruimte te geven op het veel te smalle fietspad terwijl ik de afgelopen dagen op schoenen door vrijwel iedereen werd genegeerd en bijna overhoop werd gereden door wielrenners met het snot voor de ogen. Niet dat ik van al die aandacht hou als ik op blote voeten loop maar wel typerend voor ons mensen. Enkel en alleen omdat ik op blote voeten loop word ik totaal anders bekeken en behandeld (met respect) is gewoon erg opvallend. Trek je schoenen maar eens uit en ga een stukje rennen om dit in levende lijve te ondervinden en er gaat een nieuwe wereld voor je open. In tegengestelde richting komt er een jonge renner aan gescheurd op een veel te grote oude racefiets met toe-clips, in gewone korte broek en shirt, wel een helm op en met een big smile. De gang er goed in !! ook hij is lekker aan het buiten spelen, ook deze renner in wording heeft de essentie van het fietsen vooralsnog goed begrepen, lekker onbevangen, de haren in de wind (ondanks de helm) genietend van de snelheid en het geraas van zijn wielen. Terug naar de essentie is dus zo gek nog niet en na het lopen met hartslagmeter en het bezig zijn met cijfertjes besef ik me weer al te goed waar het allemaal om draait in het leven #carpediem


Geen opmerkingen: