zaterdag 7 september 2013

De omgekeerde wereld (viva-la-revolution)

Puur omwille van gezondheidsredenen (FH) overgestapt op paleo en in een zeer interessant proces beland. Het is in principe de omgekeerde wereld. Van vetarm naar behoorlijk vetrijk (alleen niet in euro's haha) van koolhydraatrijk naar koolhydraat-arm. Voor mensen die echt willen afvallen (in mijn geval niet nodig) klinkt het misschien vreemd en bizar dat eieren met bacon juist goed voor je zijn en dat je alle zogenaamde gezonde producten vol suikers juist beter kan vermijden want daar wordt je juist dik van en daarbij is suiker zeer waarschijnlijk de veroorzaker van aderverkalking en hart en vaatziekten (daarover later meer) Vlees, vette vis, volle vette boter of kokosvet het is allemaal goed voor je. Vanmorgen ook weer eieren met spek gegeten. Het voelt raar en zelfs een beetje als een misdaad omdat me juist is geleerd om dit absoluut niet te doen ivm mijn cholesterol. Je lichaam maakt zelf cholesterol aan hoe minder cholesterol je binnenkrijgt via voeding des te meer cholesterol er wordt aangemaakt door het lichaam dus als je meer cholesterol binnenkrijgt via voeding gaat je lichaam minder cholesterol aanmaken. Een overvloedige consumptie van snel verteerbare koolhydraten (suikers) veroorzaakt hoge insulinespiegels waardoor overgewicht ontstaat. (overtollige suikers worden namelijk omgezet naar vet) Je kunt ongeveer 400 gr koolhydraten opslaan al de rest is als het ware overdosis.

Als sporter kun je uiteraard niet zonder koolhydraten zeker niet als je aan hoge intensiteit gaat sporten want dan ga je de suikers aanspreken. Ik ben dan ook op zoek naar een juiste balans. In principe kan dit door 1x per week te reloaden maar in de eerste weken is het belangrijk om je lichaam om te laten schakelen naar vetverbranding #Ketose Je kunt je er tijdelijk erg moe en futloos door voelen tijdens deze omschakeling en bij mij en Inge is dit nu ook het geval dus het gaat niet zonder slag of stoot maar het is wel logisch. Voor de non believers betreft gewicht. Ruim twee en een halve week geleden woog ik 64.5 kg en nu 61.2 kg. Veel zal er bij mij niet meer afgaan en dat is ook niet de bedoeling. Inge is al meer kilo's verloren maar het belangrijkste is dat ze nu vooralsnog geen last meer heeft van hevige pijnklachten aan spieren en pezen (ontstekingen) Het stoppen met het consumeren van granen lijkt hier inderdaad de oorzaak van te zijn maar het is nog steeds te vroeg om daar conclusies aan te verbinden. Het meest verrast ben ik echter door de theorie dat cholesterol geen veroorzaker lijkt te zijn van hart en vaatziekten maar dat suikers juist de boosdoener zijn. Deze theorie staat lijnrecht tegenover de huidige theorie betreft de relatie cholesterol en hart en vaatziekten. Voor mij is deze revolutie behoorlijk schokkend om te lezen omdat ik FH patient ben. Cholesterol verlagers verlagen de kans op hart en vaatziekten niet. ik slik al ruim 15 jaar simvastatine en de bijwerkingen werden/worden steeds heftiger. Ik had ook bijwerkingen die ik niet eens kon linken aan deze medicijnen maar nu weet ik wel beter. Ik zit nu in een testfase zonder medicijnen en laat uiteraard mijn bloedwaarden regelmatig checken om te zien wat het effect is op mijn bloedwaarden want het moet wel verantwoord blijven.

Het klinkt misschien risicovol om te stoppen met medicijnen als FH patient maar een leven lang simvastatine slikken is net zo risicovol omdat men gewoon niet weet wat de gevolgen zijn op lange termijn omdat we dit nog maar zo'n 25 jaar gebruiken. Steeds meer cardiologen geven toe dat de huidige theorie betreft cholesterol gewoon niet klopt en dat suikers de veroorzaker zijn van alle ellende. In het kort: Overtollige suikers zorgen voor onstekingen in de aders en daardoor onstaat er plak (lijkt mij logisch want suiker plakt idd als de hel) cholesterol is in dit geval juist een life safer zelfs een soort van held want het LDL cholesterol gaat de infectie/bacterie te lijf samen met de witte bloedcellen om de bacterien te doden en het weefsel te herstellen. Lees dit artikel van hartchirurg Dr. Dwight Lundell maar eens op je gemak door en je gaat je zeker ook eens goed achter de oren krabben. Om dit allemaal direct voor WAAR aan te nemen dat zeg ik niet maar voor de huidige theorie geldt precies hetzelfde. Er is maar één manier om erachter te komen en dat is om het in de praktijk uit te voeren en dan zien wat er gebeurd met bloedwaarden en dergelijke. Je vaten laten checken op aanwezigheid van plak zou ook niet verkeerd zijn natuurlijk. Al met al erg fascinerend en zeker het proberen waard. Niets in het leven is gegarandeerd zeker je gezondheid niet maar het zou naïef zijn om maar in de kudde te blijven lopen omdat vrijwel iedereen dat doet. Lang leve de revolutie :-)


2 opmerkingen:

Johan Barelds zei

Spannend experiment Angelo! Interessante materie ook. Ik wens je veel succes en zal het resultaat zeker blijven volgen.

Wim van Melzen zei

Tja, ik vind het erg interessant en volg jouw ervaringen met belangstelling. Blijf posten.