zondag 14 april 2013

Debuut op Huaraches (Xeroshoes) #feeltheworld

Ik ben niet minimalistisch gaan lopen omdat het een soort van hype is vooral na het uitkomen van het boek Born to Run. Mijn interesse voor barefoot lopen was na het lezen van dit boek in ieder geval wel gewekt ik behoorde namelijk tot de groep lopers die constant geblesseerd was en ook ik had alle wegen zowat al bewandeld bij specialisten, fysio en noem maar op helaas zonder resultaat. Uiteindelijk ben ik begonnen met het lopen op Nike Free's en vooral de steeds aanhoudende scheenbeenklachten verdwenen na 14 dagen. Dol gelukkig was ik :-) ook mijn knie en rug problemen leken als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik liep mijn eerste marathon vorig jaar (Rotterdam) iets waar ik al jaren van droomde maar door al die miserie kwam ik destijds niet verder dan 18 km. Ondanks dat ik niet fit aan de start stond liep ik de marathon toch mooi uit en ook nog eens zonder klachten betreft blessures. Al snel ging ik op zoek om nog wat minimaler te gaan lopen en uiteindelijk heb ik fivefingers aangeschaft. zo'n twee keer per week loop ik op fivefingers om mijn voetjes sterker te maken in combinatie met andere minimale schoenen die ik intussen heb verzameld. Ik liep ook al eens volledig blootsvoets dat was vorig jaar in mei. Was echt een geweldige ervaring maar had wel last van blaren en ik had mijn voet opengehaald en dat is natuurlijk niet de bedoeling. In het boek Born to Run kwamen ook Huaraches ter sprake. In principe gewoon een soort van slippers (rubber voetzool) met wat touwtjes (veters eraan) de Tarahumara in Mexico rennen extreem lange afstanden op dit zelfgemaakte schoeisel zie filmpje Dat blootvoets lopen blijft me aantrekken mede omdat het zo'n geweldig gevoel is om op deze manier te rennen. Ook voor mij voelt dit blootsvoets lopen super natuurlijk aan en mijn voeten zijn intussen echt een stuk sterker geworden waardoor pijnlijke voeten op bv werk en in het dagelijkse leven ook tot de verleden tijd behoren. Lengte van mijn voet was voorheen 25.5 cm en intussen is dit 24.5 cm geworden. Dit heeft te maken met de hoogte van mijn voetboog mijn voeten zijn mede hierdoor een stuk sterker geworden. Na wat uitzoek werk kwam ik op de website van Xeroshoes die Huaraches aanbieden als doe-het-zelf kit of custom made. Omdat ik dat doe-het-zelf kitje niet aandurfde heb ik de custom made huaraches besteld via de UK site na het doorsturen van de omtrek van mijn voet op een A4-tje. Binnen een paar dagen werden ze netjes afgeleverd en achteraf gezien is het een piece of cake om ze zelf te maken met de kit waar gewoon standaard zooltjes in zitten. Je moet ze indien nodig alleen op maat afknippen en een gaatje ponsen (tussen grote teen) met bijgeleverd ponsje. Het veteren staat netjes uitgelegd op de website (met filmpjes) bij mij heeft het wel even geduurd voor ik het door had maar ik ben niet zo handig met knopen :-) ze zien er geweldig uit ook al is het eigenlijk maar een stuk rubber en een veter Xeroshoes heeft dat commercieel erg slim aangepakt.

Vandaag dus mijn eerste meters of zeg maar gerust kilometers (11.2 km) gelopen op de Huaraches. Begonnen met lopen en wandelen in de rol als coach samen met Inge en daarna liep ik zelf nog een rondje. Werkelijk met een big smile rond gelopen, echt op en top genieten. Wat een geweldig gevoel deze hypermoderne luchtgekoelde teenslippers :-) Super licht en het bloten voeten gevoel is fantastisch te noemen. Fivefingers lopen ook heerlijk misschien wel iets comfortabeler al lopen de Huaraches ook super comfortabel maar in fivefingers kun je de warmte niet kwijt raken en dat is zeker in de zomer een probleem. Daarbij stinken die krengen echt enorm na een stukje lopen ook al heb je geen last van zweetvoeten. Mijn rondje vloog voorbij, de Huaraches vielen duidelijk op bij mijn medeweggebruikers, enkele zullen achter mijn rug ongetwijfeld naar hun hoofd hebben gewezen. Weten hun veel dat dit zo ongeveer de meest geweldige manier is om hard te lopen. Ik had werkelijk nergens last van ook niet aan een stukje 17+ km/u juist dan voelde het enorm blootvoets en super lichtvoetig aan. Mijn eerste ervaringen overtreffen in mijn geval alle verwachtingen deze manier van lopen is echt iets voor mij #feeltheworld Ik kan niet wachten op mijn volgende run. zou kicken zijn om eens een marathon te lopen op Huaraches eerst maar eens een halve proberen en de voeten nog wat sterker maken.

1 opmerking:

Wim van Melzen zei

interesant. Ik ben reuze benieuwd naar jouw verdere ervaringen. Ik lees de blog al een tijdje en verbaas me inderdaad dat je nu geen blessures meer hebt ( waarmee gefeliciteerd natuurlijk). Ik ren zelf van het ene naar het ander kwetsuur en overweeg - vooral door jouw - blog om een paar fivefingers aan te schaffen. Hou ons op de hoogte.