woensdag 10 oktober 2012

Andere aanpak !!

Via de social media al eens laten weten dat ik het na de kustmarathon over een andere boeg zou gaan gooien. Nee deze keer geen rare bevliegingen betreft andere sporten of wat dan ook zoals de meeste misschien dachten :-) Ik ga het lopen gewoon wat anders aanpakken in eerste instantie om de 60 van Texel fatsoenlijk uit te kunnen lopen en uiteindelijk om mijn 100 km ambities waar te kunnen maken. De kustmarathon is me erg goed afgegaan ik heb daar echt een super goed gevoel aan overgehouden. Afgelopen jaar gewoon lekker op gevoel gelopen en gewoon gedaan waar ik zin in had zonder echt gericht te trainen.

Wat is die andere aanpak: in principe niets schokkends en ook niets nieuws. Ik grijp in ieder geval terug naar de hartslagmeter tijdens mijn trainingen. De grootste verandering zit hem in de LSD (long slow distance) duurlopen en in de middel lange duurlopen. Doel is LSD's lopen op 70% van mijn omslagpunt (186 bpm) dus aan een hartslag van 130 slagen per minuut en de middel lange duurlopen op 80% van mijn omslagpunt (150 bpm) Tempo zal hierdoor nog een stuk omlaag gaan zeker tijdens de LSD's. Nog langzamer leren lopen om de vetverbranding te optimaliseren daar draait het eigenlijk allemaal om. Het ziet er niet uit aan 8, 9 of max 10 kilometer per uur lopen maar dat boeit me niet. Pas na vele maanden zal er resultaat geboekt worden maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Het plan omvat nog veel meer onder andere verschillende periodes betreft opbouw. Snelheid komt zeker ook aan bod maar dat ga ik nu allemaal niet uitleggen. Ik blijf zeker lopen op gevoel want hierdoor loop ik intussen al meer dan een jaar zonder blessures. Vaste schema's gemaakt door anderen dat werkt niet voor mij. Ik doe alles zelf en de afgelopen jaren heb ik erg veel geleerd. Langzaam lopen is een kunst en ik hoop dit de komende periode goed onder de knie te krijgen. Ultralopen trekt me op de één of andere manier enorm wellicht omdat mijn sterkste punt tussen mijn oren zit. Met een VO2 van 60 ml/kg/min zal ik nooit een topper worden wat snelheid betreft op een marathon of langere afstanden maar dat hoeft ook niet. De winnaar van de 100 km in winschoten Daniel Oralek liep deze flinke afstand aan ruim 14 km/u maar werd toch op een uur gelopen door Leonie van den haak tijdens de spartathlon (246 km) terwijl Leonie zo'n 9.5 a 10 uur nodig heeft voor een 100 km (10 km/u) Ik ben overigens niet bezig om puur prestatie gericht te gaan lopen. Het gaat me om de uitdaging, het verleggen van mijn grenzen en vooral om de fun die ik nu beleef aan het lopen. Als ik loop voel ik me zo ongeveer volmaakt gelukkig en dat is niet uit te leggen aan iemand die helemaal niets heeft met lopen. Het traject is uiteraard te volgen via mijn blog.

Na drie dagen looprust na de kustmarathon een herstelloopje van 9 km gelopen met hartslagmeter en gelijk even uitgetest wat lopen aan 130 bpm betekent. uuhhh erg traag lopen dat is duidelijk tussen de 8 a 9 per uur :-) 150 bpm aan zo'n 11.2 km/u dat valt erg mee. Verder zeer tevreden over mijn herstel na de kustmarathon. Kan het nog steeds niet geloven dat het me allemaal zo makkelijk afgaat op het moment. Nog wat stijve achillespezen maar verder weer al helemaal fit. Nu nog even een vrij rustige periode maar daarna aan de bak voor de ultralopen.

2 opmerkingen:

Bryan zei

Ik ga je trainingsaanpak zeker volgen. Dat trage lopen zal inderdaad tegen vallen. Ik heb vorig jaar al een paar hele trage geprobeerd, 1x zelfs aan 8,4 km/u over 31 km, maar ik weet nog dat ik het in het begin heel lastig vond om zo traag te hobbelen. Intussen heb ik ook wat research op internet gedaan. Op veel sites wordt ook geadviseerd om tussendoor veel te wandelen... hoe kijk jij daar tegen aan?

Angelo Roelandt zei

Hey Bryan,

Wandelen is niet echt mijn ding maar er zijn ultralopers die volledige wandeltrainingen inlassen in hun schema's. Zelf ga ik dat misschien af en toe eens doen met Inge. Het is wel verstandig om er een andere sport naast te doen in mijn geval is rustig fietsen ideaal als afwisseling om de vetverbranding te optimaliseren. Zwemmen kan ook maar ik ben niet zo'n zwemmer. Jij fietst toch ook op de mtb? gewoon rustig een paar uurtjes fietsen werkt heel effectief. het wandelen zelf kan je uiteraard ook wat trainen want tijdens bv 100 km zou het best eens kunnen voorkomen dat je moet gaan wandelen :-) We houden contact we zijn er tenslotte om elkaar een beetje te helpen.

Groeten Angelo