maandag 5 december 2011

Achilles !! :-(

Na enig speurwerk op internet betreft mijn klachten werd het al snel duidelijk dat ik niet alleen last heb van slechts wat stijve kuiten. De achillespezen zijn flink overbelast dat is duidelijk en dat is op zich geen goed nieuws want een blessure aan de achillespezen is pijnlijk en vaak langdurig als er niet tijdig ingegrepen wordt. Het zit precies tussen mijn kuit en enkel (bovenste rode pijltje op de afbeelding) geen last van mijn enkel. Gisteren volledig pijnvrij vertrokken dat wel dus ik zit nog in het begin stadium maar na enkele kilometers begon het al pijn te doen. Pijn is misschien niet het goede woord. Het is net of je spieren te kort zijn waardoor er heel veel spanning op de achilles komt te staan, een stijf/stram gevoel alsof de boel op knappen staat. Na 1 rondje (5km) had ik gewoon moeten stoppen maar tegen beter weten in heb ik er nog een rondje aan vast geplakt. Op de planning stond een rustige duurloop van 22 km op dat gebied heb ik wel al "iets" geleerd want een jaar geleden had ik deze training gewoon volledig afgewerkt. Nu na 10 km aan de bel getrokken en ermee opgehouden. Nu uithuilen ...... en afwachten hoe snel het hersteld. Wel klote want hardlopen zit nu echt in mijn systeem. Iedere fanatieke hardloper weet wat het is om niet te kunnen rennen #hoezoverslavend Het liefst zou ik elke dag gaan rennen maar het lichaam staat dit voorlopig nog niet toe. Het trainen ging tot op heden allemaal prima ik kon goed aan de gang blijven zonder blessures. Ik was al bang om wedstrijden te gaan lopen want ik ken mezelf en dat is nu ook weer gebleken tijdens mijn halve marathon debuut. Eigenlijk gewoon super dom om gelijk 21 km te gaan rennen aan een hoger tempo. Blijft lastig al die valkuilen .............

Nu vooral rusten (niet hardlopen) koelen, rekoefeningen, beetje fietsen en eventueel een hakverhoging om de boel wat te ontlasten. Maar per dag bekijken hoe het gaat maar ik vrees voor minimaal een week of twee weken niet lopen :-(

6 opmerkingen:

Eric zei

Hoi Angelo,

Misschien heb je hier iets aan:
http://www.fysiotherapiedaalmeer.nl/daalmeerfolders/achillespeesklachten.htm

Ik heb veel baat bij de oefeningen.

Succes en spoedig herstel!

Angelo Roelandt zei

Hoi Eric,

Bedankt voor de info. Oefeningen op de trap was ik al mee begonnen.

Groeten,

Angelo.

angeloobrie zei

Hoi Angelo, sorry voor de late reactie maar het was nogal hectisch de afgelopen weken. Goede halve gelopen man, geeft hoop op een mooie marathon. Wat je kuit/achillespees betreft; ik heb dat zelf ook meerdere malen gehad na een heftige inspanning, niks om je echt zorgen over te maken. Ik heb het er altijd uit kunnen lopen door rustig te dribbelen en rekken, kan makkelijk een week duren. Niet bewegen werkte bij mij juist averechts.Mijn plant draait nu eindelijk weer na bijna 3 maanden stop. Ik mail je nog wel.
Groetjes Angelo

van den Abeele zei

Hé Angelo,

Ik ben het volledig eens met Angelo (lastig, al die Angelo's...): ook ik ken het helaas maar al te goed. Moet eerlijk zeggen dat ik er pas sinds de laatste jaren minder last van heb. 'Vroeger' had ik die klachten altijd na een snelle wedstrijd over 15 of 21 km.
Maar ook ik moest wel altijd een beetje in beweging blijven, anders duurde het enkel maar langer. Niet heftig trainen, maar wel blijven lopen en oefeningen doen.
Ik weet natuurlijk niet precies wat jij nu voelt, maar een paar weken niet lopen lijkt me niet nodig (zeg ik als niet deskundige, maar enkel ervaringsdeskundige...). Succes in ieder geval!

Ik wilde je eigenlijk vragen of je zin had om mee te doen met de Jules Unlimited Loop op 18 dec. as.: 19 km strandloop (van Breskens naar Cadzand en terug). Als test op ons trailavontuur in februari 2012. Maar ja...

Jan Gowy zei

Hoi, Angelo
valkuilen zijn onvoorspelbaar, zelf heb ik ook last van een achillispeesontsteking bij de aanhechting van mn hiel :-( binnenkort start ik met laserbehandeling bij de kiné.
De kunst is langzaam stelselmatig opbouwen, en veel rekken...maar zelfs dat is geen garantie op blessurevrij lopen.
Je hebt een vast een goede conditie, en het gestel moet wennen aan de belasting van het lopen.
Zo liep ik tegen deze blessure na 3 halve marathons in één maand terwijl ik 100km/week trainde,meestal kom je er te laat achter,hopelijk valt het bij jou allemaal mee.
alé, succes en loop ze
Jan

Angelo Roelandt zei

Bedankt voor de reacties mannen !!
Vandaag veel gelopen op het werk en totaal geen last gehad van mijn achillespezen dus wellicht valt het achteraf gezien allemaal wel mee.

@Aschwin Heb inderdaad vernomen dat rusten niet de beste optie is. Zoals ik al schreef pijn kan ik het niet noemen. Gewoon een enorm stijf/strak gevoel in kuiten/achillespezen. Gaat nu dus plotseling een stuk beter maar ik ga de komende dagen zeker nog niet rennen. Goed rekken en wat fietsen ik bekijk het per dag en als het weer soepel aanvoelt dan weer lekker lopen. Jules unlimited staat nog steeds op mijn planning hoor dus als alles goed gaat dan rennen we samen wellicht een stukje over het strand als het niet te hard gaat :-)

@JanGowy
Klote Jan van je achillespeesontsteking. Inderdaad erg vervelend dat je er meestal te laat achter komt zeker als je lekker bezig bent en als het allemaal goed lijkt te gaan. Veel sterkte en succes met de laserbehandeling en het herstel van je achilles. Typerende van ons allen (lees fanatiekelingen onder ons) is dat we het eigenlijk allemaal wel weten en toch gaan we zelf regelmatig de fout in, grrrr Maar goed aldoende leert men. Lopen blijft gewoon een blessure gevoelige sport maar het is en blijft één van de mooiste sporten die er zijn.

Groeten,

Angelo.