zaterdag 10 december 2011

SuperFoods

Ik heb het boek "born to run" van Christopher McDougall bijna uitgelezen maar het hoofdstuk dat ging over zeg maar de sportvoeding/drank van de Tarahumara (pinole/chia/iskiate) vond ik zo interessant dat ik wat dingen ben gaan uitzoeken op internet. Ik ga er nog niet te diep op in want ik zit zelf nog in de experimentele fase maar het is de bedoeling dat ik mijn energie repen, gels en sportdrank zelf ga maken sterker nog ik ben er al mee begonnen. De Tarahumara lopen niet voor niets 160 kilometer achter elkaar (schijnbaar vrij moeiteloos) door bergachtig terrein en kronkelachtige onverharde paden op pinole en chia als brandstof. Gels bestaan voornamelijk uit snelle suikers ideaal om kort en snel te lopen/fietsen maar eigenlijk niet optimaal als brandstof voor lange afstanden. Uiteindelijk verbrand je de suikers sneller dan je kunt tanken omdat het lichaam maar een bepaalde hoeveelheid suikers per uur kan opnemen. Bij lange afstanden lopen/fietsen draait het voornamelijk om het verbranden van vet en het liefst zo zuinig mogelijk. Pas in de finale als de intensiteit echt de hoogte ingaat worden normaal gesproken de suikers aangesproken. Zelf nam ik elk uur een gelletje tijdens een marmotte of lange fietstocht van 250 a 260 km. Zeker in de eerste uren waar de intensiteit gewoon normaal is en je dus eigenlijk vet aan het verbranden bent heeft deze overload aan suikers eigenlijk weinig tot geen nut. Op een banaan en misschien 1 energie reep na at ik verder geen vaste voeding dus op zich niet vreemd dat het kaarsje op den duur eerder uitgaat dan gepland. Om een lang verhaal nog langer te maken. Absoluut het proberen waard om de Tarahumara brandstof eens uit te proberen.

Wat rond gebeld naar diverse winkels en uiteindelijk chia zaad gevonden en gekocht. Gisterenavond hebben we onze eerste Smoothie/Iskiate gemaakt met diverse ingrediënten (fruit) en dat is heel erg goed bevallen. Echt super lekker na 3 a 4 slokken was Lorena haar Smoothie al verdwenen. Celesta had het niet zo op die pitjes (chia zaadjes) maar uiteindelijk moest ze bekennen dat het gewoon super lekker was. Vanmorgen zijn we de dag ook begonnen met een Smoothie en ook dat was een enorm succes. Het volgende experiment is het maken/bakken van pinole koeken maar dat is enkel voor mezelf om uit te proberen tijdens lange trainingen. Als het goed bevalt dan leg ik nog wel uit hoe we het allemaal hebben gemaakt maar na wat zoekwerk op internet kom je er zelf ook wel uit.

Gisteren overigens nog een kort rondje van 5 km gelopen op de weg met de Inov-8 schoenen. Ook op dit gebied zit ik nog in de experimentele fase. Gewone loopschoenen met steunzolen VS minimalitische schoenen eigenlijk twee tegenpolen maar uiteindelijk gaat het me om het plezier en blessurevrij kunnen lopen. Met gewone schoenen krijg ik vrijwel direct last van gevoelige schenen op de weg (shin splints) en wat irritatie aan mijn knie en heup tijdens lange duurlopen. Met de inov-8 geen last van scheenbenen, knie en heup ook niet tijdens mijn halve marathon debuut in geldrop. Ik voel me voorlopig het best op de Inov-8 schoenen het grappige is dat je echt merkt dat je de tenen veel gebruikt om te corrigeren. De grootste fout die ik daar heb gemaakt is het niet opbouwen betreft het lopen op minimalistische schoenen omdat je enkels en pezen veel zwaarder worden belast. Gelijk 21 km rennen aan een hoger tempo was dus een zeer domme actie waardoor mijn achillespezen flink waren overbelast. Intussen zijn de problemen met de achilles zo goed als verdwenen. Op het moment een beetje ziekjes althans flinke keelpijn/hoofdpijn en gisteren waarschijnlijk wat koorts dus wellicht staat er een griepje voor de deur. Vandaag dus lekker uitrusten en hopen dat de smoothies me er snel bovenop helpen :-)

3 opmerkingen:

van den Abeele zei

Een ware koekenbakker ben jij! Maar ik ben wel erg benieuwd naar je experimenten met dat indianenvoedsel. Toen ik zelf het boek las had ik ook zoiets van 'zou ik eens moeten proberen', maar de exotische ingrediënten en de moeite die ik er voor zou moeten doen om ze op te sporen, weerhouden me ervan.

Voor jou is dat blijkbaar geen probleem; je doet het gewoon...!

Angelo Roelandt zei

@Aschwin Als het me interesseert dan ga ik er altijd met de volle 200% tegenaan haha. Misschien was ik in een vorig leven wel één of andere vage indiaan who knows .... Als het een succes wordt dan deel ik mijn indianen recepten met alle plezier. Ingrediënten zijn overigens vrij makkelijk te vinden. Na een paar telefoontjes naar natuur/bio winkels had ik het gevonden. Pinole koeken staan nog op de to do list maar binnenkort gaan we het uit proberen. Smoothies/iskiate zijn super.

Je hoort er nog van.

Groeten,

Winnetou !!

Angelo Roelandt zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.