woensdag 24 augustus 2011

loopanalyse/footscan Rslab Gent

Hardlopen gaat op zich lekker alleen kom in niet van mijn voetblessure af. Vervelende lichte blessure en erg irritant tijdens het hardlopen. Het gevoel dat mijn linkervoet is doorgezakt en een constant zeurende en soms gemene pijn in mijn voet. Ook na het bosloopje weer veel last van gehad en zelfs ook wat irritatie aan mijn schenen achteraf. Veel hardlopen heb ik niet gedaan de afgelopen weken dus van overbelasting lijkt geen sprake te zijn. Kortom het loopt niet zoals ik wil, erg irritant en nog steeds sterk het gevoel dat het toch te maken heeft met mijn loopschoenen. Twee weken geleden zijn de inlegzolen aangepast (kleine aanpassing) om te zien of dit het probleem aan de voet zou kunnen oplossen maar helaas geen enkele verbetering.

Vanmorgen terug geweest naar Runners Service Lab in Gent met de vraag of ze de inlegzool eventueel wat verder zouden kunnen aanpassen. Eerst weer een loopanalyse met mijn huidige Nike schoenen. De beste man keek even twijfelachtig na het zien van de scan ........ Zeg het maar hoor mijnheer als het niet ok is of als u andere ideeën heeft dan hoor ik dat graag van u. Looppatroon ziet er niet echt slecht uit maar het moet echt veel beter kunnen !! als u het goed vindt proberen we een aantal andere schoenen uit. Gelopen met 5 a 6 verschillende loopschoenen Saucony, Nike, Adidas, Asics en Brooks. Bij één paar was de footscan nagenoeg perfect en dit paar schoenen voelde ook erg goed aan: Adidas Salvation 2. Rechts werd de druk perfect verdeeld enkel links zag het er net iets anders uit. Op de pijnlijke plek zag je wat verschillen tov de rechtervoet. De linker inlegzool werd aangepast (rode gedeelte op de foto) en daarna weer een loopanalyse. Gelijk een stuk beter en het voelde echt goed aan (meer steun) Wellicht dat ik onbewust de voet wat probeer te ontlasten door de pijn maar de scan zag er in ieder geval overduidelijk veel beter uit dan met mijn huidige schoenen. Als de klachten na verloop van tijd nog niet verdwijnen dan moet ik naar een podoloog voor aan advies betreft mijn linkervoet. Met dit advies kan ik dan eventueel weer verder aan de slag bij Rslab. Laten we hopen dat dit niet nodig is. Nu de voet maar weer even een paar dagen ontzien (niet hardlopen dus) en daarna de eerste kilometers maken op de Adidas Salvation 2. Ik ben benieuwd !! Wel het advies gekregen om niet meer op mijn huidige schoenen te gaan hardlopen ook niet door de bossen.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

He Angelo ik vind het leuk om je weblog te volgen omdat ik zelf ook hardlopen en fietsen combineer,maar ik denk toch dat je jezelf overbelast met het hardlopen als ik zie met wat voor hoge hardslag je loopt. Beter is om eerst eens een hardloopschema te volgen en dan zul je zien dat je niet zo hard mag gaan!!
Ik hoop dat ik je eens voor een halve marathon kan uitdagen in de toekomst. Gr Alex

Anoniem zei

Oja ik heb ook een garminhttp://connect.garmin.com/activity/108612664

van den Abeele zei

Zeker het proberen waard die nieuwe schoenen. Ben benieuwd.

En wat 'Alex' zegt klopt misschien ook wel: toch proberen je tempo omlaag te schroeven tijdens het trainen...!

(moeilijk en tegennatuurlijk hè Angelo!)

Anoniem zei

Goede verkoper, je bent toch weer met een nieuw paar schoenen naar huis gegaan. :)

Angelo Roelandt zei

@Alex bedankt voor je berichtje en de tips. Tijdens de duurloopjes loop ik toch echt aan een rustig tempo in D1. Ok die tempoloopjes van 5 km zijn misschien iets minder verstandig maar vergeet niet dat mijn hartslagzones nu eenmaal veel hoger liggen dan bij de meeste mensen. Omslagpunt bij het lopen ligt vermoedelijk rond de 190 slagen per minuut en max zo`n 205. hartslag 150 a 160 is mijn laagste tempo. Hartslag in rust is 48. Als ik nog wat meer heb getraind dan ga ik eens een maximale inspanningstest lopen om mijn zones bij het lopen vast te leggen. Die halve marathon dat komt wel goed als mijn gestel het aankan.

Groeten,

Angelo.

Angelo Roelandt zei

@anoniem Goede verkoper inderdaad :-) maar zo werkt het echt niet hoor bij runners service lab. Ze proberen je echt zo goed mogelijk te helpen om tot een oplossing te komen.

Angelo Roelandt zei

@aschwin Zal eens op zoek gaan naar een schoevendraaier om mijn tempo wat te tweaken maar zoals ik al eerder zei onder de 11 per uur lopen is echt onmogelijk voor mij ik wandel al aan 6 a 7 per uur :-)

Patrick zei

Ik weet niet wat je bedoeling is met het lopen en ieder mens zit anders in elkaar, maar het volgende sluit naadloos op elkaar bij het lopen: plezier-blessurevrij-persoonlijk doel.
Als ik je hs-zones bekijk, wijken die nagenoeg niets af dan die van mij en ik vergelijk dan ook mijn fiets en loophartslag. Je hartslag krijg je alleen omlaag als je ook je duurlopen zo langzaam mogelijk doet en ga dan maar eens niet uit van je hartslag. Als ik jou was zou ik de hartslagzones zelfs naar beneden nog afstellen. Z1 is bij mij 132-142. Hierin kan ik max.12 p/u lopen. Als ik aan het einde van m'n marathonvoorbereiding doe ik dat dan ook, maar meestal loop ik nu 11-11,5 p/u. Het is een kwestie van wennen...maar het werpt zoveel meer vruchten af: kans op blessures minder, je hs gaat omlaag, en met max. 1 tempotraining per week...ga je er uiteindelijk nog sneller van lopen ook...en last but not least: het wordt alleen maar leuker ;-) Ook de combi met het fietsen vind ik uitermate leuk! Geloof me...het went. Doe er mee wat je wilt, maar als ik jou was zou ik komenden maanden alleen maar je duurlopen aan max.11 p/u. Die halve marathon komt naar mijn idee pas in zicht als je bovenstaande ook gaat doen...hoe langzamer hoe beter. Maar nogmaals doe er mee wat je wilt, maar zou graag wel het vervolg willen volgen hier wat op loopnivo allemaal mogelijk is bij jou...volgens mij best veel!

Patrick zei

Aanvulling...zones zijn volgens zoladz. Z1=132-142....z5 dus 172-182. Duurloop vandaag was bijvoorbeeld 1,5 uur, gem.snelh. 12,3 en Hs was 137. Jij gebruikt volgens mij andere hs zone methodiek trouwens...google maar eens op zoladz en train hierop...

Angelo Roelandt zei

@Patrick bedankt voor je reactie !! Ik krijg steeds meer adviezen de laatste tijd wat ik overigens erg waardeer ook van ervaren lopers zoals jij en het komt allemaal op hetzelfde neer. Trager gaan lopen tijdens de duurlopen. Ik ga hier nu zeker mee aan de slag. Ik heb vroeger veel en vrij hard kunnen lopen maar ik heb geen ervaring met het lopen van lange afstanden dus ben ik zeer blij met dergelijke adviezen. Ik ben intussen ook zover dat het plezier voorop staat en ik wil niets liever Dan blessurevrij kunnen sporten. Mijn bedoeling is uiteraard het lopen van een marathon dat is iets waar ik al heel lang van droom :-) ik zal de zoladz methode eens bekijken en zal mijn zones idd wat bij moeten stellen naar beneden. Ik was overigens al begonnen met het tempo te drukken tijdens lange duurlopen in italie maar wellicht daarvoor toch al te veel geforceerd. Nogmaals bedankt voor de zeer nuttige tips. 11 per uur dat moet te doen zijn !!

Groeten Angelo.