Ik train niet meer volgens een vast schema met vastgestelde dagen, uren, vormen of wat dan ook maar vandaag heb ik toch weer een schema op papier gezet. Ik train nu op gevoel en dat blijf ik zeker doen maar ik moet wel een bepaalde structuur en opbouw vastleggen in een schema om ergens naar toe te werken. Schema is dus een leidraad en een houvast dat grotendeels is gebaseerd op de schema`s uit het boek van Paul van den Bosch (trainingshandboek voor wielertoeristen) onder het motto "waarom het wiel opnieuw uitvinden" ik heb het boek nog eens goed doorgelezen (nu zonder roze bril) en alles valt nu perfect op zijn plaats. Ik ga me dus niet exact houden aan het schema maar probeer dit aan de hand van de mogelijkheden qua tijd en gevoel te benaderen. Rust zal absoluut een belangrijke rol blijven spelen voor mij (voor degene die zich al zorgen begonnen te maken) na het lezen van dit berichtje. Ik heb mijn lesje vorig jaar absoluut wel geleerd na mijn overtrainingsperiode. Na een uitgebreide analyse van diverse ritten en info uit het boek ben ik erachter gekomen dat ik nog veel langer last heb gehad van de overtraining dan ik had gedacht. Ik had veel getraind veel te veel dat was duidelijk maar was toch nog best sterk. Vandaar dat de resultaten op zich niet echt slecht waren maar na een analyse van bijvoorbeeld de marmotte en vooral de Criquiélion is me duidelijk geworden dat ik toen alles behalve fit was. De Criquiélion was op zich nog het grootste drama, is misschien niet echt goed uit het verslag op te maken maar ik heb daar wel heel erg beroerd gefietst. Op de Haussire na amper 60 km klom ik echt als een beginner en wilde daar de handdoek al in de ring gooien wat echt helemaal niets voor mij is. Op karakter heb ik de rit toen nog wel uitgereden maar als ik heel eerlijk ben tegenover mezelf was ik zwaar teleurgesteld dat ik zo belabberd omhoog kroop. De overtraining heeft me zeer waarschijnlijk een heel groot deel of zelfs een heel seizoen in de weg gezeten. Op het moment voel ik me gelukkig weer helemaal de oude en dat is echt aan alles te merken. Op de fiets, thuis en op het werk. Slapen is wel de grootste verandering sinds mijn overtraining. Ik slaap echt als een roosje en elke nacht minimaal 8 uur maar dagen dat ik 9 a 10 uur slaap zijn ook geen uitzondering.
Vandaag een specifieke krachttraining op de tacx, ik heb wel een sprongetje gemaakt en een net iets ander schema overgenomen uit het boek dat beter bij mij past. Vorige intervallen van 1 minuut waren duidelijk te kort voor mij (meer voor beginners) en dat is zeker niet neerbuigend bedoeld. training zag er als volgt uit: 20 minuten op souplesse aan 110 rpm (lage hartslag) gevolgd door 3 blokken van 3 minuten aan zo`n 60 rpm en na elk blok 2 minuten herstellen op souplesse. Blokken zijn dus langer en herstel is al wat korter dan het vorige schema specifieke kracht. Na de krachtblokken weer 20 minuten rustig op souplesse aan 110 rpm of iets hoger. Doel is onder omslagpunt blijven en dat is me tijdens het laatste blok vandaag maar net gelukt. Eerste blok ging vrij goed, tweede blok al een stuk zwaarder en de laatste minuut van het laatste blok was loodzwaar pffff. Heel even 188 slagen maar over het algemeen dus net tegen omslagpunt kunnen blijven, wattage van de blokken lag tussen de 300 en 320 watt. Volgende week 4 blokken van 3 minuten dus veel kans dat ik het laatste blok een tandje terug moet. Dat zweten op de tacx is werkelijk een genot, tenminste het gevoel dat je wat gedaan hebt.
Vanavond mijn eerste nachtdienst het zijn er gelukkig maar drie en dan ben ik vrij tot 4 januari.
5 opmerkingen:
Hoi Angelo,
Ik volg je blog al een tijdje en vindt het interessant te volgen wat je zoal doet. Kun je je trainingsschema ook op je blog plaatsen? Ben zelf ook wel eens bezig hiermee, maar vindt dat toch moeilijk.
Groet Sjakie.
Nog 3 nachtjes dus en dan lekker ruim een week vrij. Geniet er van. Mooie dagen toegewenst.
Martin
Ps: de strandfoto op mijn blog is in de zomer gemaakt. Op een deel van het strand lag nl sneeuw.
Hoi Sjakie,
Wil ik best doen maar voorlopig heb ik het schema nog niet digitaal dus nog even geduld. Als ik het op mijn laptop heb staan dan plaats ik het wel op mijn weblog. Een schema moet je overigens altijd je eigen maken, daarom is het altijd lastig om voor iemand anders een schema te maken. Pas een schema dus aan je eigen agenda en je eigen mogelijkheden.
Groeten,
Angelo.
Hoi Angelo, ik lees je weblog om wat ideetjes op te doen over effectief trainen op de Tacx. Hoe pak je die intervallen aan? Schakel je gewoon zwaarder of knal je de weerstand omhoog en heb je dan van te voren al bedacht wat voor watt/versnelling/weerstand je wilt trappen? Want ik merk bij mezelf dat ik weleens een beetje vals speel als het echt taai wordt :)
Hoi Jorick,
Ik weet niet wat voor tacx je hebt ik heb zelf een i-magic. Ik programmeer de intervallen via catalyst in blokken inderdaad met weerstand. Krachtblokken doe ik aan een weerstand van 7 en dan schakel ik inderdaad een stuk zwaarder 53/14 15 of 16. Het gaat er mij niet om hoeveel wattage ik trap. Doel van specifieke kracht is trapfrequentie van 60 a 65 rpm en in ieder geval niet over omslagpunt. Omslagpunt is dus de bepalende factor. Tijdens de intervallen schakel ik nooit meer. Vals spelen dat kan natuurlijk niet hé (haha) als je geen i-magic hebt kun je de weerstand gewoon handmatig verhogen in combinatie met schakelen.
Groeten,
Angelo.
Een reactie posten