maandag 30 augustus 2010

Blessureleed !!

Blessureleed door het hardlopen ik was er al een beetje bang voor maar ik had zeker niet verwacht dat het na vier loop trainingen al een vaststaand feit zou zijn. Ik had me goed voorbereid, goed ingelezen, loopanalyse uit laten voeren en dus de juiste schoenen gekocht en ik ben echt met een beginners schema begonnen via myasics.nl. De eerste trainingen verliepen eigenlijk vlekkeloos alleen na de eerste keer flinke spierpijn daarna amper last van pijnlijke spieren. Hardlopen in blokjes (minuten) gecombineerd met wandelen en dat ging allemaal verrassend goed. Het eerste onafgebroken duurloopje van 25 minuten wat volgens het schema ook de opdracht was ging ook nog erg lekker. Enkele uren daarna begon ik echter al wat te voelen aan de binnenkant van mijn linkerknie. De volgende dag was het nog erger en nu is het er zeker niet beter op geworden (zelfs slechter vrees ik) het voelt in ieder geval niet goed. Ook bij gewoon lopen doet mijn knieband nu zeer, tijdens het fietsen heb ik er nog geen last van gehad. Helaas is dit nog niet alles want ook mijn rechterheup begint op te spelen. Rare constante pijn aan mijn rechterheup het moet niet gekker worden zou ik dan toch al versleten zijn op mijn 38ste. Balen dus met "DIK GEDRUKTE LETTERS" en dat is nog zachtjes uitgedrukt.

Ondanks het beginners schema heb ik toch al iets te veel gevergd van mijn pezen, spieren en gewrichten. Je moet deze eerst laten wennen aan de flinke belasting die lopen met zich meebrengt. 1x per week of maximaal 2x per week lopen/wandelen met wat meer rustdagen tussendoor was achteraf gezien dus beter geweest. Maar goed ik met al mijn fanatisme in mijn lijf gecombineerd met een goede conditie en een enorm uithoudingsvermogen dacht natuurlijk weer dat ik "super man" was. Ik liep vorige week dinsdag 4 blokjes van 5 minuten en die donderdag erop een duurloopje van 25 minuten zonder wandelen en dat was dus te veel van het goede voor mijn linkerknieband en mijn rechterheup. Aan het tempo ligt het niet althans zachter lopen dan 12 km/u is voor mij bijna onmogelijk dat voelt in ieder geval erg onnatuurlijk aan. Toch geef ik de moed nog niet op, daar vind ik het lopen veel te leuk voor. Er zit dus niets anders op dan de knieband en de heup te laten herstellen. Die heup daar heb ik wel vertrouwen in dat is een pijntje dat wel weer spoedig zal verdwijnen maar in een snel herstel van de knieband heb ik minder vertrouwen. Nog even afwachten hoe het herstel verloopt anders toch maar eens langs gaan bij een fysiotherapeut. Vooralsnog lijkt het pure overbelasting dus ik denk niet dat er iets kapot is gegaan. Als alles weer aanvoelt zoals het hoort begin ik van vooraf aan met 1-2-3-4 min hardlopen gevolgd door 2 minuten wandelen. Van de week rij ik wel met de gewone fiets naar het werk en als de knie wat beter aanvoelt misschien een voorzichtige workout op de crosstrainer met een zeer lichte belasting. Aankomend weekend wordt er natuurlijk wel weer gefietst op de Trek of op de Cervélo dat ligt een beetje aan het weer. Wordt vervolgd ..................

7 opmerkingen:

van den Abeele zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
van den Abeele zei

In de training langzamer lopen dan 12 km/u om de kilometers op te bouwen is helemaal niet erg; juist goed! En ik weet uit eigen ervaring dat dat heel onnatuurlijk aanvoelt. Toch raadt men dit aan.
Ook een hulpmiddel: je hartslag. Bij duurloop moet je die toch zo laag mogelijk zien te houden. Pas na enige opbouw kun je eens starten met je snelheid op te voeren. Maar: dat is pas van tweede belang.
Succes in ieder geval!

Ton zei

Zo blijkt maar weer dat lopen een hele andere belasting is dan fietsen. Ik herken het probleem. Heb ook diverse keren geprobeerd om het lopen weer op te pakken maar kreeg dan ook snel klachten. Nog langzamer opbouwen is denk ik inderdaad het beste en even je enthousiasme proberen te temperen. Succes ermee!

Angelo Roelandt zei

Bedankt voor de reacties,

Ik zal het nog eens proberen om wat langzamer te lopen als ik weer kan starten met lopen. Omdat dit onnatuurlijk en zelfs wat geforceerd aanvoelt omdat ik niet in mijn normale pas kan lopen was ik juist bang dat dit blessures zou veroorzaken. Uiteraard begrijp ik dat de hartslag bij rustige duurloopjes laag moet blijven. Ik had de hartslagmeter juist bewust even achterwege gelaten om mijn fanatisme te temperen. Hartslagzones bij lopen liggen ook nog wat hoger als bij het fietsen. Omslagpunt ligt hier zelfs rond de 192 slagen per minuut. Even over de blessure betreft de knieband, ik heb het idee dat het na het koelen met icepacks juist erger is geworden. Had gelezen op internet dat ik de knieband moest koelen met icepacks. Voorlopige goede nieuws is dat ik vandaag nog geen last heb gehad van de knieband bij het lopen.

angelo zei

Angelo, dat is dan mooi kloot!
Ik herken je problemen, het grootste probleem is natuurlijk het feit dat je conditie gewoon super is, echte beginners worden begrensd door hun uithoudingsvermogen, wij niet.
Daarbij zijn we allebei bloedfanatiek en eigenlijk niet in te houden. Ook ik ga te hard van stapel, een stomme is dat ik dat weet en anderen wel goed advies kan geven, maar mezelf intomen lukt me niet en is helemaal tegen mijn eigen natuur in. Toch heb ik me nu voorgenomen om rustig te gaan opbouwen met "start to run" dit is lopen begeleid door een coach en muziek op je MP-3.
Gisteren me recht laten zetten door de chiropractor en vandaag 45km gefietst om morgen te gaan lopen. We zullen zien waar het me brengt, ik wens je heel snel herstel toe en houd me op de hoogte van je vorderingen zoals ik dat ook bij jouw zal doen, mischien kunnen we elkaar zo een beetje helpen met onze ervaringen.
Groetjes Angelo

Martin zei

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Stoppen nu het nog kan Angelo. Fietsen en lopen gaan m.i. heel slecht samen. (maar ja, wie ben ik) :-)

Johan zei

Sportblessures zijn net zoiets als de bevalling van een vrouw: tijdens en vlak na roep ze: Ik stop er nu echt definitief mee! Maar de tijd onthoudt alleen de mooie momenten en dus begin je na verloop van tijd gewoon weer overnieuw..:-) Het bloed kruipt waar het niet gaan kan...Sterkte!